У Љубињу отворена дестилерија за прераду смиља

destilerija-ljubinje

ЉУБИЊЕ │ Узгој смиља у Херцеговини је у експанзији, што потврђује ширење засада ове љековите биљке и све већи број малих узгајивача.

Произвођачи не би требало да имају проблема са откупом, јер је у Љубињу отворена дестилерија за прераду смиља.

Велика потражња за смиљем и одлични услови за узгој ових љековитих биљака на подручју Херцеговине, добитна су комбинација за запошљавање у изразито неразвијеним општинама попут Љубиња.

За оне који ће се одлучити за покретање овог узгоја, новотворена дестилерија нуди загарнотван откуп, али и садни материјал и неопходне анализе земљишта за органску производњу.

Нова дестилерија има капацитет дневне прераде од 15 тона свјеже биљне масе. У погонима за прераду посао је добило 15 Љубињаца, а инвеститор, Имортеле група, очекује да ће се кроз кооперантске уговоре о откупу смиља, створити могућност самозапошљавања стотинак произвођача из ове и других херцеговачких општина.

Kристина Дујмовић, члан управе Дестилерије „Голден флауер“ Љубиње истиче да за њихове кооперанте нуде сетификоване саднице које кооперанти не морају платити одмах већ приликом откупа свјеже масе. Цијена ове сезоне је 3,20 до 3, 50 KМ.

Уз покретање прераде у новотвореној дестилерији, инвеститор планира ширење плантаже смиља у селу Банчићи, са садашњих 30 на 70 хектара. То значи и отварање нових радних мјеста.

Значај оваквих пројеката препознала је и нова администарција општине Љубиње, пружајући неопходну логистичку подршку.

Дарко Kрунић, начелник Љубиња истиче да није могао бити љепши почетак његовог мандата. Kаже да отварање дестилерије и нова радна мјеста значи много за ову малу општину.

Узгој смиља и полупрерада само су први корак, поручју инвеститори и надлежни у локалној управи. Дугорочни пословни план предвиђа производњу готових производа, али и садњу других субмедитернаских култура пелина и жалфије.

РТРС