У Љубомиру 55 домаћинстава добило техничку воду, уложено 470.000 KМ

ТРЕБИЊЕ │ Села Подвори и Врпоље на подручју Љубомира код Требиња добила су систем за наводњавање, чиме је око 55 домаћинстава добило техничку воду.

Градоначелник Требиња Лука Петровић истакао је, након разговора са више од 200 мјештана ових села, да је ово друга фаза система за наводњавање љубомирског платоа, чиме су сада створени сви услови за успјешно бављење пољопривредом.

„У оквиру пројекта је изграђен резервоар од 100 метара кубних, транспортни цјевовод и пумпно постројење по ободу поља са потребном секундарном мрежом од укупно шест километара“, појаснио је Петровић.

Он је истакао да је ово још један у низу пројеката који на подручју Требиња заједнички реализују Влада Републике Српске и Град Требиње, подсјећајући да су у току и пројекти система за наводњавање „Јасен-Будоши“, „Мркоњићи“, „Абатно поље-Kремени До“, те системи за Требињско и Мокро поље и Зубачки плато.

„Вриједност ових инвестиција је већа од 11 милиона KМ. У току ове и наредне године већина њих ће бити у потпуности стављена у функцију“, појаснио је Петровић.

Члан Удружења за водоснабдијевање села Љубомира Неђо Ћук истакао је да довођењем техничке воде до села Подвори и Врпоље цијели Љубомир има много боље услове за бављење пољопривредом.

Он је рекао да појединци техничку воду уводе чак и у куће.

„Ову воду ће да користе у купатилу, за прање суђа. А за пиће имамо чатрње“, нагласио је Ћук.

Према његовим ријечима, само село Домашево није у оквиру овог пројекта, јер оно има други систем за наводњавање.

Инвестицију су заједнички реализовали Влада Републике Српске, Град Требиње и Удружење за водоснабдијевање села Љубомира, који су за овај пројекат обезбиједили око 470.000 KМ.

Срна