У Луци обиљежен Дан формирања Друге лаке бригаде

НЕВЕСИЊЕ │ Светом литургијом, поменом погинулим борцима и полагањем вијенаца на Спомен обиљежје у Луци, данас је обиљежен Дан формирања Друге лаке пјешадијске бригаде Војске Републике Српске. Бивши саборци су евоцирали успомене на ратне дане и судбоносне битке у којима су учествовали припадници ове војне формације.

У Цркви успења пресвете Богородице служена је света литургија, а након тога и помен за све погинуле и умрле борце из Отаџбинског рата.

Свештеник Младен Чалија је истакао да су припадници бригаде поднијели велику жртву да би њихови потомци живјели слободно и достојанствено, као што је и Христос претрпио страдање да би људима омогућио вјечни живот.

Код Спомен обиљежја на којем су исписана имена 207 погинулих бораца и 109 цивила вијенце су положиле делације општина Невесиње и Источни Мостар, Републичке и Општинске борачке организације, Извиђачко-диверзантског вода, Удружења Коњичана РС и Равногорског покрета.

Друга лака пјешадијска бригада током рата имала је зону одговорности од око 70 километара, од Живањског дола до Љубине на коњичко-невесињском ратишту.

Израсла је из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољца који су прискочили у помоћ прогнаном српском становништву из Коњица. Први командант Одреда пуковник Душан Вукоје подсјетио је на специфичне околности у којима је настајала ова војна формација.

– Бригада је држала тежак терен и често прискакала у помоћ дугим јединицама Херцеговачког корпуса, али је читавог рата била на висини задатка – истакао је Вукоје.

Дејтон је избрисао зону одговорности Друге лаке бригаде, али успомене на ову специфичну војну формацију не блиједе и поред тога што се мали број Срба вратио на стара огњиишта.

̶ Треба да се вјечно клањамо именима уклесаним на Спомен обиљежје, јер су били спремни да се жртвују за слободу и своје најближе ̶ поручио је Вукоје.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да је Друга лака бригада имала велики значај у одбрани Херцеговине и читаве Републике Српске. Истичући храброст њених припадника Авдаловић је посебно указао на судбину Срба из Коњица који су са много жеље, ентузијазнма и пожртвовања бранили родну груду, да би послије рата били принуђени да живот наставе расути по читавом свијету.

Предсједник Општинске борачке организације Синиша Шиповац поручио је саборцима да не дозволе никакве подјеле, нагашавајући да су данас свима најпотребнији слога, разумијевање и мудрост како би се сачувала Република Српска.

Радио Невесиње