У Луци откривање споменика херојима и страдалницима из Коњица и Невесиња

НЕВЕСИЊЕ I У порти Храма Успења пресвете Богородице у Луци, сутра на Васкршњи уторак  биће откривен Споменик за погинуле борце и страдале цивиле у посљедњем Отаџбинском рату у зони одговорности Друге лаке пјешадијске бригаде и убијене цивиле у општини Коњиц. На Спомен обиљежју  исписана  су имена 207 погинулих бораца и 109 цивила. Вјера, слобода и храброст били су оличење ових страдалника.

Света литургија у Храму Успења пресвете Богородице на Васкршњи уторак почеће у 9 часова. Највљено је да ће освјештање Спомен обиљежја са почетком 11 часова обавити владика захумско-херцеговачки и приморски Григорије са свештенством Епархије. Након богослужења и обраћања званичника  делегације ће положити вијенце. Очекује се присуство црквених великодостојника, представника републичке и општинске власти, чланова породица погинулих, ратних команданата, сабораца и гостију.

Због најављених неповољних временских прилика завршни дио свечаности са културно-умјетничким програмом и уручењем захвалница донаторима биће одражан у ресторану „Милановић“ на Килавцима.

Друга лака пјешадијска бригада током рата имала је зону одговорности од око 70 километара, од Живањског дола до Љубине на коњичко – невесињском ратишту.

Израсла је из Првог одреда српске територијалне одбране који је формиран од мјештана Борака и околних села и добровољца који су прискочили у помоћ прогнаном српском становништву из Коњица. Бригада је држала тежак терен у неправилном борбеном распореду, али је читавог рата била на висини задатка. По својој полној и старосној структури била јединствена у Херцеговачком корпусу, пошто је у њеном саставу било 250 жена и велики број голобрадих младића, али и људи у позној животној доби.

Дејтон је избрисао зону одговорности Друге лаке бригаде, али успомене на ову специфичну војну формацију ни послије 25 година не блиједе.

Спомен обиљежје у Луци трајно ће подсјећати  будуће генерације на храброст и одлучност да се брани слобода и достојанство.

Радио Невесиње