У луку Бар стигло замрзнуто месо из 1982. године!

091478

БАР │ Управа царина Републике Србије је добила обавјештење од Управе за ветерину Министарства пољопривреде и заштите животне средине да су дошли до информације да је у луку Бар у Црној Гори стигао товар замрзнутог меса из 1982. године.

Свим царинарницама је наложено да предузму мјере појачане контроле, како робног, тако и путничког промета са посебним акцентом на граничне и пограничне прелазе према Црној Гори, Македонији, БиХ, као и на административним прелазима према АПКиМ.

На граничним прелазима пролазак товара живог или замрзнутог меса ионако није могућ, уколико исти не прати прописана исправа коју издаје гранична ветеринарска инспекција.

Уколико се, пак, ради о покушају кријумчарења, па товар без документације прелази преко алтернативних прелаза, потенцијални кријумчари ће се суочити са мобилним тимовима Одјељења за сузбијање кријумчарења који спроводе тзв. дубинске контроле.

Из Управа царина Републике Србије су навели да ће као и до сада учинити све што је у њиховој моћи да се спријечи било какав покушај угрожавања безбједности и здравља грађана, те ће свако месо које не испуњава законом прописане услове, а буде откривено током појачаних контрола, бити одузето и предато у надлежност инспекторима Управе за ветерину на даље поступање, као и до сада.

Нагласили су да су о постојању наведеног товара обавјештени сви царински службеници, како они који се налазе на прелазима, тако и специјални мобилни тимови за сузбијање кријумчарења који ће појачати активности у дубини територије.

Навели су и да поред препреке коју чини лично залагање и професионализам свих царинских службеника, Управа царина ће се ослонити и на најсавременију технику, попут мобилних скенера, захваљујући којима ће даља дистрибуција спорног товара бити додатно отежана.

Телеграф