У Митровици мирно, четворица ухапшених данас пред судијом

Послије упада косовских специјалаца, хапшења четворице Срба и протеста због такса Приштине од 100 одсто, мирно јутро на сјеверу Косова и Метохије. Ухапшени Срби налазе се у полицијској станици у Приштини и током дана ће бити изведени пред судију у том граду.

Ноћ на сјеверу Косовске Митровице протекла је мирно, али су мјештани узнемирени због хапшења Срба и упада јединица РОСУ на сјевер Космета.

Дејан Васић, адвокат једног од ухапшених Драгише Марковића, каже за РТС да су ухапшени Срби тренутно смјештени у станици у Приштини.

Додаје да ће они данас бити изведени пред судију у том граду, а у оквиру истраге због, како наводи косовска полиција, убиства Оливера Ивановића.

„Мени је то чудно јер се убиство догодило у Приштини. Мислим да би у требало да се саслушају у Митровици“, рекао је Васић додајући да још нема информацију за шта су они тачно осумњичени.

Према његовим ријечима, Драгиша Марковић већ је био саслушан у фебруару у оквиру истраге о убиству Ивановића.

„Већ су довољно истражене сумње. Неразумно је да му се поново ограничава кретање“, истиче адвокат Васић.

Треће јутро на Косово и Метохију није стигла српска штампа, а на рафовима продавница све је мање српске робе.

Здравствена ситуација за сада је стабилна. Директор Клиничнког центра у Митровици Милан Ивановић указује да кисеоника и лијекова има за седам дана, те да ће свим пацијентима бити указана здравствена заштитита.

Ако блокада не престане, може да дође до несташице појединих лијекова.

Специјалне јединице косовске полиције РОСУ упале су јуче рано ујутру на сјевер Косова и ухапсила четворицу Срба.

Ухапшени су Драгиша Марковић, Александар Ћурић, Марко Рошић и Недељко Спасојевић.

Марковић и Спасојевић иначе су припадници косовске полиције.

Широм Космета Срби су јуче одржали мирне протесте због увођења такси од 100 одсто. Поручили су да желе укидање такси али да неће напустити своја огњишта.

Поводом актуелне ситуације на Косову, предсједник Србије Александар Вучић синоћ је имао ванредни састанак са свим министрима из Владе, а пре тога и са службама безбједности.

Поручио је да Београд мора да се припреми на дуготрајну помоћ и подршку српском народу на Космету која, каже, неће бити ни лака ни једноставна ни јефтина.

РТС