У Невесињу ће бити формиран кризни штаб за сузбијање болести плавог језика

plavi-jezik-12

НЕВЕСИЊЕ l У циљу сузбијања појаве вируса плавог језика општина Невесиње ће формирати Кризни штаб који ће заједно са Тимом Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС  пратити ток болести на зараженом подручју  и проводити мјере прописане правилником. Ово је данас потврђено на састанку представника Министарства, Општине Невесиње, ветеринарских служби и сточара. Препоручено је да се затвори сточна пијаца, а да се продаја стоке врши само уз сагаласност ветеринара. Сточарима се савјетује строга контрола кретања животиња у зараженом подручју.

Виши стручни сарадник у Ресору за ветеринарство  Министарства пољопривреде РС Дарко Деспотовић каже да је веома важно да се направи систематичан приступ у провођењу мјера сузбијања болести, обавјештавања сточара и пружања стручне помоћи ветеринарским службама. Сматра да би у Кризни штаб требало да уђу сви они који могу да помогну у спречавању неконтролисаног ширења болести укључујући и полицију, цивилну запштиту и комунална предузећа.

 – Ветеринарске службе ће бити снабдјевене довољном количином дезинфекционих средстава, репелената и лијекова за  пратећу терапију – нагласио је Деспотовић. Одговарајући на питање сточара о евентуалној надокнади штете за угинуле животиње, он је рекао да Министарство још није донијело такву одлуку, али је у сваком случају савјетовао да  фармери маркирају стоку и ветеринарским службама пријављују угинућа.

Начелник општине Момчило Шиљеговић поновио је ранији став да би ребалансом буџета  сточарима требало обезбиједити средства  бар за надокнаду трошкова лијечења животиња.

Осим што су претрпјели озбиљне штете сточаре брине и то што нема ефикасног начина да се заустави даље ширење болести. Ранко Ивковић из Дрежња тврди да  у овом селу има преко 100 угинулих и око 400 обољелих оваца. Огорчен је што  надлежне службе раније нису предузеле неке мјере. Од стручних људи из Министарства пољопривреде је добио објашњење да вирус који изазива болест „плавог језика“ има 24 варијације и да се тренутно утврђује која врста је присутна на територији БиХ. Тек након тога могла би се донијети  одлука о вакцинацији животиња. Према ријечима Дарка Деспотовића, имунизација је најбоље рјешење, али треба имати у виду да би  након вакцинације извоз меса из БиХ био забрањен у наредне три године.

 – То би сигурно оборило цијену меса на домаћем тржишту, па би фармери опет имали одређену штету – сматра Деспотовић.

Подсјећамо да болест „плавог језика“ напада преживаре и да је преносе инсекти, најчешће комарци, а утврђује се прегледом и лабораторијском анализом крви животиње. Очекује  се да ће доласком хладнијих дана ширење вируса бити спорије.

Радио Невесиње