у Невесињу приказан филм „Битка за одбрану Херцеговине“

ТРЕБИЊЕ │ У Дому културе „Небојша Глоговац“ у Невесињу синоћ је приказан документарни филм „Битка за одбрану Херцеговине“, аутора новинара Небојше Колака.

Кроз свједочанства директних учесника Митровданске битке из 1992. године, аутор филмски документује јунаштво и пожртвованост јединица Херцеговачког корпуса које су успјеле да осујете стратешке планове Хрватске војске, ХВО и Армије БиХ о војном посједовању простора источне Херцеговине.

Тежишни дио приче посвећен је херојима прве митровданске офанзиве на Невесиње чија је одлучност да упркос страдању не узмичу пред многобројнијим непријатељем пресудила исход битке за одбрану Херцеговине.

Посебно су дирљива свједочанства невесињских бораца – о дјеци и старцима који су са пјесмом хрлили на фронт да преузму пушке својих рањених очева и синова, женама које су слале помоћ борцима у храни и одјећи, љекарима који су низали непреспаване ноћи збрињавајући рањенике.

Аутор Небојша Колак рекао је да је филм настао прије три године и да на „Јутјубу“ има преко 150.000 прегледа.

– Филм је изазвао доста полемике, тако да има и позитивних и негативних коментара како са српске тако и са муслиманске и хрватске стране, што је и логичан слијед догађаја – појашњава Колак.

Он се захвалио свима који су стали пред камере и тако дали велики допринос да овај филм угледа свјетлост дана, као и Новици Телебаку Тенију и његовој пјесми „Спомен соба“ која управо говори о настрадалим невесињским јунацима.

– Драго ми је да је филм урађен и да остане сјећање на све борце који су живот дали у првој Митровданској офанзиви када се одбранила Херцеговина – додао је Колак.

Након пројекције филма премијерно је приказан видео спот урађен по стиховима пјесме „Херцеговина“ Новице Телебака Тенија. Ова пјесма је својеврстан наставак пјесме „Канада је то“ у којима говори о одласку људи са ових простора.

Радио Невесиње