У Њемачкој се траже радници са Балкана?!

374382_1
BEOGRAD l Све је легално, нема фиктивних бракова, лажних пасоша или тражења азила. Одмах можете повести и породицу.
За житеље западног Балкана више нема потреба за склапање фиктивних бракова са Немицама, нити за поседовање мађарских и бугарских пасоша како би се дошло до посла у Немачкој. Нема потребе ни да се у ту земљу иде на слепо и тражи азил.
Након успешне акције „Посао за хиљаду медицинских сестара и других медицинских радника“, који се од прошле године легално запошљавају у Немачкој и другим земљама ЕУ, удружење Реинтеграција из Новог Пазара укључило се у нови пројекат назван „Посао у Немачкој за пет хиљада радника“.
Није потребна нострификација дипломе, а они који добију радну доволу у Немачку одмах могу да поведу и своје породице – наглашава Мехмедовић.

Само у јануару ове године у Немачкој се запослило 250 радника грађевинске, металске, машинске, угоститељске и пољопривредне струке. Њима ће се на пролеће придружити још око 300 радника из Србије, БиХ и Црне Горе и других земаља западног Балкана, где Реинтеграција има своја представништва.

„Немачка влада је радницима са западног Балкана и омогућила да за посао конкуришу под истим условима као и грађани земаља ЕУ. Једини предуслов је почетни курс немачког језика (А-1) који се код нас завршава за само два месеца и уз минималне трошкове. Најтраженији су грађевински радници, јер је у плану изградња више од 850.000 социјалних станова. Потребни су им и машинци, металци, угоститељи и пољопривредници“, каже Кадрија Мехмедовић, директор Реинтеграције.

Он објашњава да је довољно преко рођака и пријатеља који већ раде у Немачкој направити контакт са тамошњим послодавцима, погледати конкурсе или се јавити Реинтеграцији која одржава сталне контакте са бироима рада и стотинама послодаваца у Немачкој.

Србија данас