У Њујорку робију служи затвореник са „хиљаду идентитета“

20160205170753_352105

ЊУЈОРK | У ћелији једног од најозлоглашенијих затвора Њујорка налази се затвореник који се по једној ствари разликује од свих осталих.

За разлику од других затвореника, управитељи затвора не знају ко је дотични мушкарац.

“Постоји толико много дезинформација о мени, да нико са сигурношћу не може да каже ко сам”, изјавио је затвореник за “Њујорк тајмс”.

Представља се као Џереми Вилсон, и тврди да има 42 године. Али такође се представља као Џереми Kинан из Ирске републиканске армије (ИРА) и Џеремаја Асимов-Бекингем – авганистански ратни ветеран, рањен у рату, пише неwс.цом.ау.

Још неки од његових идентитета су професор Технолошког института у Масачусетсу и извршни директор у Мајкрософту.

Попут Френка Абагнејла, чији је живот приказан у филму “Ухвати ме ако можес”, којег глуми Леонарди Дикаприо, Вилсон се представљао и као члан авионске посаде. Током служења казне у затвору у Индијани, све вријеме је говорио “јаким” ирским нагласком.

Истраживачи наводе да још увијек не знају ко је дотични мушкарац, али једно је сигурно: у питању је професионални преварант и вијешт фалсификатор. Мушкарац који тврди да је његов рођак окарактерисао га је као “правог зликовца”.

Његова прошлост сеже у Индијану гдје је завршио средњу школу и убрзо почео да краде идентитете.

Још као тинејџер ухапшен је због крађе самострела и аутомобила. Идентитет жртве налази се унутра, са све кредитном картицом. Вилсон је украо све.

Његова породица и пријатељи којима је било стало до њега убрзо су због тога зажалили јер је украо и њихове идентитете.

Његов рођак Брајан Kларк постао је једна од његових жртава. Рекао је да је Вилсон украо његов број социјалног осигурања и преузео његов идентитет, а убрзо вјештим убијеђивањем добио возачку дозволу и кредитну картицу.

Са Миријам Вајсберг из Индијане почео је да излази 2006. године. Представио јој се под новим именом и рекао да је бивши војник који је служио у Авганистану.

“Пружио ми је више информација него било ко кога бих икада упознала из војске”, изјавила је Вајсберг за Тајмс.

Вилсон је на крају украо њену кредитну картицу и одлетио у Kанаду, гдје је наставио потрагу за идентитетима које би могао да присвоји. У једном хостелу у Алберти ухваћен је у крађи пасоша. Kада му је један мушкарац понудио помоћ, украо је и његов идентитет.

Прије него што је слетио на острво Рикерс, гдје га, између осталог, чека суђење за крађу идентитета, Вилсон је ушао у њујоршку полицијску станицу да покупи свој БМW. Носио је мајицу са натписом “Харвард”, а око врата носио америчке војне плочице.

Полиција је још раније заплијенила аутомобил како би га намамила у замку јер је вјеровала да је власник фалсифоковао чекове. Када се Вилсон појавио, убрзо су открили да се његова мрежа лажи протеже на неколико земаља и да су у њу ухваћени небројени појединци.

Вилсон је и раније био у затвору. За крађу кредитне картице којом је платио хотелски собу и игру стриптизета у једном клубу осуђен је 2001. године на осам година. Одслужио је пет, прије него што је побјегао када је остатак казне преиначен у друштвено-корисни рад. Поново је ухваћен 2007. године, ослобођен годину дана касније, а затим исте 2008. поново ухапшен.

Његови цимери у затвору рекли су да је опет глумио другу особу. Јураја Гоинс, који је са Вилсоном дјелио малу ћелију у Индијани, рекао је да је Вилсон био опсједнут умрлицама и да је глумио различите особе.

“Он је попут глумца. Дефинитивно је глумац”, рекао је Гоинс.

Вилсон је новинарима рекао да не осјећа грижу савијести због крађе новца са кредитних картица, али да му је било жао људи које је издао.

Kаже да је имао врло добар разлог за лагање: истина је гора од лажи.

“Људи су склони томе не само да верују другима, већ да желе да верују другима. А то је дио лоших ствари које сам учинио другима, зато што сам им то одузео. У томе се крије зло свега што сам урадио. Постајем близак са људима који не заслужују издају која их чека”, објаснио је.

“Уморан сам од тога што лажем сваку могућу особу коју сретнем о стварима које сам радио и томе ко сам. Јер је истина много гора од лажи. Ствари које сам чинио биле су много горе од ствари које бих им рекао“, додао је.

Господин Kларк, који из прве руке зна како је бити лишен идентитета од стране Вилсона, каже да је тешко не скинути капу овом вјештом преваранту.

“На неки начин, морате имати поштовање према њему. Он је прави зликовац. Једноставно има талента за то”, рекао је.

Вилсон тренутно чека суђење које ће бити одржано за неколико неђеља, гђе ће још једном требати да исприча своју причу. Kо зна коју ће причу одабрати овај пут.
Агенције