У паду број комерцијалних пољопривредних газдинстава

ТРЕБИЊЕ │ На подручју Херцеговине посљедњих година евидентан је пад комерцијалних пољопривредних газдинстава због обавезе плаћања доприноса, док се повећава број некомерцијалних пољопривредних газдинстава, потврдио је руководилац требињске подручне јединице ресорног министарства Републике Српске за пружање стручних услуга Боро Миливојевић.

Он је појаснио да комерцијална газдинства плаћају 20 одсто од просјечне бруто плате у Републици Српској за претходну годину или око 1.300 КМ, а некомерцијална газдинства плаћају само доприносе за здравствено осигурање, односно око 32 КМ мјесечно.

Миливојевић каже да је на подручју Херцеговине регистровано 3.180 пољопривредних газдинстава од чега 750 комерцијалних, док су чак 2.432 некомерцијална газдинства.

Та разлика је евидентна и на подручју Требиња, гдје је од 400 газдинстава њих 80 комерцијалних, а 320 некомерцијалних.

„Предност комерцијалних пољопривредних газдинства је што могу да остваре право на подстицаје Министарства пољопривреде, водопривреде и шумарства Српске“, истакао је Миливојевић.

Он је напоменуо да је обавеза свих да на почетку године ажурирају податке, јер у супротном и даље остају уписани у регистар, али имају пасиван статус и неће имати право на подстицаје.

Миливојевић каже да се у Херцеговини највише користи подстицај за узгој крава-теле, истичући да је прошле године из ове регије надлежном министарству отишло 270 захтјева за тај систем подстицаја, а 259 за јунице.

Да би остварио право на подстицај пољопривредник мора имати најмање пет крава, односно најмање 100 оваца.

Уколико се сточни фонд у Херцеговини пореди са оним прије рата бројка је драстично мања, али се ситуација посљедњих година побољшава.

Миливојевић каже да су носећа категорија у Херцеговини говеда којих има око 20.000 и овце којих је око 100.000.

Да би заштитили стоку ове године планирана је вакцинација оваца и коза против болести плавог језика, која је прошле јесени посебну штету нанијела херцеговачким сточарима.

Миливојевић каже да вакцинацији подлијежу само регистрована газдинства, те напомиње да су ове мјере предвиђене нацртом правилника о условима и начину остваривања новчаних подстицаја за развој пољопривреде и села у 2017. години.

Од болести плавог језика само у Требињу је угинуло око 150 грла стоке, махом оваца, а штета од угинућа регистрована је код 70 домаћинстава, док је захтјеве за надокнаду трошкова лијечења стоке од ове болести и штете од угинућа упутило свега троје узгајивача стоке, што указује да је мали број пољопривредника регистровано.

РТРС/Срна