У Сарајеву прва заједничка сједница Савјета министара БиХ и Владе Србије

vucic

САРАЈЕВО │ У Сарајеву ће данас бити одржана прва заједничка сједница Владе Србије и Савета министара БиХ.

Чланови владе Србије, предвођени премијером Србије Александром Вучићем, стигли су синоћ у Сарајево.

Најављена су потписивања четири протокола; први који се тиче несталих особа, затим у области телекомуникација, заштите културно-историјског насљеђа, као и у области зашитте животне средине, односно управљања чврстим отпадом у сливу ријеке Дрине.

Теме сједнице биће и изградња пруге Београд-Сарајево, пута БиХ-Шабац-Нови Сад и постављање кабла од 110кW између Братунца и Љубовије.

Предсједавајући Савјета министара БиХ Денис Звиздић најавио је да ће на дневном реду бити и питање накнаде за поплављена подручја за четири општине на страни БиХ, повећање спољнотрговинског обима, уклањање свих постојећих царинских баријера, даљња либерализација и слобода кретања роба, људи и капитала.

У Сарајеву је раније саопштено да је Дирекција за координацију полицијских тијела у БиХ предузела све мјере у циљу креирања безбједносног амбијента да посјета делегације Србије, на челу са премијером Вучићем, протекне на најбезбједнији начин.

Заједничка сједница двију влада требало је да буде одржана још 2013. Ову сједницу премијер Србије Вучић и предсједавајући Савјета министара БиХ Звиздић договорили су прије мјесец дана на скупу у Стразбуру.

Премијер Вучић је изјавио да је Србији регионална стабилност веома важна и да ће Београд учинити све да она буде очувана.

Вучић је рекао да не страхује за безбједност након напада у Сребреници 11. јула ове године, те додао да ће за неколико дана поново отићи у то мјесто, гдје ће учествовати на развојно-инвестициона конференција.
Агенције