У Требињу не пријављују собе да би избјегли плаћање пореза: Цвјета илегални смјештај туриста

ТРЕБИЊЕ │ Требиње је једна од најпопуларнијих туристичких дестинација у БиХ, а Требињци су схвалити да то могу искористити за додатну зараду, па се користи сваки квадрат вишка стамбеног простора за изнајмљивање гостима са стране.

На најпопуларнијим интернет сајтовима за смештај Требиње је увелико заступљено, а приватни апартмани и собе нуде се у свим деловима града.

Док су сајтови пуни, на списку требињске Туристичке организације су свега 2 приватна апартмана.

У овој организацији кажу да је регистровано око 1300 лежајева, углавном у хотелима и мотелима у Требињу, а да нерегистрованих има бар још толико.

Смештајни капацитети се не легализују како би се избегло плаћање пореза и боравишне таксе, чиме локална и републичка туристичка организација губе велики новац.

Проблем се понавља из сезоне у сезону, а решење се још не назире.

– То је проблем свих туристичких градова и много већих од Требиња. Висина боравишне таксе је 2 KМ по ноћењу за хотеле, мотеле и апартмане који имају више од 16 лежајева, док мањи апартмани плаћају 25 KМ по кревету годишње – објашњава в.д. директора требињске Туристичке организације Марко Радић.

Он каже да је лани од боравишне таксе наплаћено око 80 хиљада KМ, и да туристичке организације бољу наплату очекују након измена Закона о туризму, чији би се нацрт требао наћи пред посланицима НС РС у априлу.

– Овим изменама власници апартмана неће више бити пријављени као самостални предузетници, већ ће потписивати уговор директно са  Туристичком организацијом, што ће им смањити намете – наводи Радић и додаје да се новац од боравишне таксе користи за промоцију туризма града.

Прошле године пријављено 52.000 ноћења

Црно тржиште у туристичком смештају омогућава и то што нема туристичке инспекције.

У инспекцијама наводе да тржишни инспектор има овлаштења да провери сваку собу која није пријављена као заузета у смештају који је већ регистрован.

– Права сезона када су апартмани заузети траје 2 месеца. За тако кратак период не исплати се регистровати као самостални предузетник, јер имате много даџбина целе године, које не можете исплатити од издвања лежајева лети. Ако мисле да се региструјемо мора се нешто мењати  јер смо у противном сви на губитку – рекао је „ЕуроБлицу“ један од власника апармана у Требињу.

Добре оцене за хотеле

У Требињу је прошле године регистровано преко 52.000 ноћења, а број ноћења у првом месецу ове године повећан је за 12 одсто у односу на исти период лани.

Требињске хотеле и мотеле туристи који су боравили у њима на сајтовима оценили су са највишим оценама, од 8 до 10, а добре оцене добили су и приватни апартмани.

Дубравка Чоловић/Блиц