У Венецуели трампе пелене за храну

 

765-574-71f0dadf7ff4db2eb0dbebeef86eef16

КАРАКАС │ Пелене су у Венецуели ових дана „валута“ којом можете купити све: пакет пелена вам доноси килограм тјестенине или неколико килограма брашна.

Брашно је изузетно тражена роба, па они сретници који га имају углавном га трампе за хигијенске потрепштине.

С обзиром на то да је стање све горе и горе, становници Венецуеле се сналазе како знају. У томе им доста помажу савремене апликације попут WhatsAppa, гдје размјењују поруке: ако неко нечег има вишка, трампиће то за оно што му је потребно.

„Стање је изузетно лоше. Ево, ја имам вишка пелена и желим да их замијеним за храну“, каже један становник Каракаса.

Штавише, они који трампе робу формирали су заједничку групу под називом “ „Puerta del Bosque Swap Shop“, гдје се информишу ко има оно што њима треба.

„Ја имам само брашна, ништа друго. Али, немам тоалет-папира нити осталих санитарних средстава. Проблем је што немам ни пелена нити млијека за бебу“, каже једна Венецуеланка.

Плаља Алварез (34), наставница у школи, каже да се она налази у групи заједно са својих 400 комшија, и да је то једини начин да дођу до онога што им треба:

„Ови паметни телефони су нас спасили. Овђе одмах знамо ко шта има, коме шта треба. Најпотребнији су свакако храна, пелене и лијекови“, каже Алварезова, додајући да се њихова земља суочава са једном од највећих економских криза у савременој историји.

Венецуеланска економија је доживјела ударац падом цијена нафте, од чијих резерви и живе. Цијела земља је у тоталном колапсу и народ се сналази како ко умије.

Ситуција се погоршава из мјесеца у мјесец, а валута боливар је више пута девалвирала. Становници углавном сате и дане проводе у огромним редовима гдје чекају да купе шта год дође у продвнице:

„Више и не бирамо: ако дођу пелене, купићу пелене, па ћу их замијенити за оно што ми треба, као рецимо, сапун, шећер“, каже Џофелин Примера, једна од оних који се боре да дођу до свега што им треба.

Хране је све мање, али зато цвјета црно трижиште. Наиме, шверцери на њима познате начине долазе до најпотребније робе, коју продају по вишеструко вишим цијенама. Ово је нешто што је забрањено у онлајн групама за трампу, јер не желе криминалце у својим редовима.

„Идеја ових организованих група није да неко заради новац, већ да дође до оне намирнице која му је потребна“, каже Алварезова.

Такође, на Фејсбуку постоји група „Уједињене маме“, гдје се размјењују флашице и храна за бебе. О тешкој ситуацији свједочи и податак да је минимална плата 35.000 боливара (око 60 долара по званичном курсу или 35 долара по црном курсу). Цијена једне вреће брашна је око 2.000 боливара, док су остале намирнице далеко скупље.

Независне новине