У Вишеграду обиљежавање Дана бораца Српске

ВИШЕГРАД I Служењем парастоса и полагањем вијенаца на споменик погинулим борцима Републике Српске у Вишеграду ће данас бити обиљежено 214 година од подизања Првог српског устанка и Дан бораца одбрамбено-отаџбинског рата Српске.

Обиљежавању ће присуствовати и предсједник Борачке организације Републике Српске /БОРС/ Миломир Савчић, делегација Народне скупштине Републике Српске, коју чине народни посланици Марко Видаковић и Зоран Пологош, те Зоран Ђерић, изасланик члана Предсједништва БиХ из Републике Српске Младена Иванића.

У 10.30 часова у Манастиру Добрун биће служен парастос погинулим српским устаницима, у 12.00 часова предвиђено је полагање вијенаца на централни споменик браниоцима Републике Српске на Тргу палих бораца у Вишеграду, а након тога обраћање званичника.

У оквиру програма обиљежавања учествоваће оркестар полиције и нови гардисти који су учествовали на паради поводом Дана Републике Српске – 9. јануара.

Организатори обиљежавања Дана бораца Српске и Дана Првог српског устанка су БОРС и Одбор Владе Републике Српске за његовање традиције ослободилачких ратова.

Први српски устанак подигнут је 15. фебруара 1804. године у Орашцу, а у њему су, осим хајдучких чета, учествовали сеоско становништво и српска војска која је имала 25.000 војника.

У одбрамбено-отаџбинском рату од 1992. до 1995. године био је ангажован 215.671 припадник Војске Републике Српске, а њих 23.184 положила су животе за Српску.

РТРС