У Женеви откривена спомен плоча Јовану Дучићу

ТРЕБИЊЕ │ У Женеви је свечано откривена спомен-плоча посвећена Јовану Дучићу, великом српском писцу и дипломати, који је у овом граду провео седам година живота.

Иницијативу за постављање овог обиљежја покренула је Амбасада Републике Србије у Швајцарској, желећи да остави трајан спомен на вријеме које је славни српски пјесник и дипломата провео најприје на студијама у Женеви, од 1899. до 1906. године, а затим и у својству сталног делегата Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца при Друштву народа, 1925. године.

Спомен-плоча, постављена на адреси на којој је Дучић живио у вријеме студија, у непосредној близини Женевског универзитета, дар је Министарства културе и информисања Републике Србије Граду Женеви и на њој пише:

„Овдје је у вријеме својих студија живио Јован Дучић (1874-1943), кнез српске поезије, писац, путописац и дипломата. У спомен на великана српске књижевности, Министарство културе и информисања Републике Србије, новембра 2018. године“.

Пред великим бројем грађана Женеве, представника Града и угледних званица, присутнима су се обратили члан Градског вијећа Женеве Реми Пагани, који је захвалио на овом вриједном поклону у спомен на некадашњег славног становника Женеве, затим амбасадор Србије у Швајцарској Снежана Јанковић, академик Милован Данојлић и писац и преводилац Слободан Деспот.

Амбасадор Снежана Јанковић је, говорећи о значају Јована Дучића у српској књижевности и утицају година проведених у Женеви на његово стваралаштво, које су му омогућиле додире са свјетским књижевним и филозофским правцима, истакла да овим чином дајемо мали допринос чувању успомене на великана наше књижевности, али и подсјећамо на дугу традицију културних веза између Србије и Швајцарске, у којој су дио свог образовања стекле и многе друге знамените личности наше земље.

Она је захвалила Граду Женева на разумијевању историјског и културолошког значаја постављања ове спомен-плоче за Србију, за српски народ у Швајцарској и за културну сарадњу између наших двају земаља.

Академик Милован Данојлић говорио је о значају Дучићевог боравка у Женеви на размеђи вијекова, истакавши да је он оставио посебно велики печат у Дучићевом стваралаштву и животу.

Овај пјесник који долази из мале земље дао је велики допринос свјетској поезији, а спомен-плоча остаје као трајно свједочанство о Дучићевем двоструком боравку у Женеви.

На крају свечаности, преводилац Дучићевих дјела Слободан Деспот прочитао је дио путописа „Прво писмо из Швајцарске“ и „Песму жени“ на француском језику, коју су званице из Женеве претходно имале прилике да чују у оригиналу, на српском језику.

Независне новине/Танјуг