Убица Њемцова добио 20 година затвора

МОСКВА I Убица руског опозиционог политичара Бориса Њемцова осуђен је данас пред судом и Москви на казну од 20 година затвора, а четворица његових саучесника добили су казне од 11 до 19 година, јавила је „Раша тудеј“.

Порота је крајем јуна утврдила да је доказано да су петорица оптужених крајем септембра 2014. године пристали да убију Њемцова за 15 милиона рубаља /око 250.000 долара/.

Истрагом је утврђено да је особа која је наредила убиство и организовала га Руслам Мухудинов. Он се налази на међународној потјерници од новембра 2015. године и још је у бјекству.

Њемцов је убијен из ватреног оружја на мосту недалеко у Кремља у фебруару 2015. године.

Послије тог догађаја у Москви су одржане демонстрације којима је присуствовало неколико хиљада људи са захтјевом да одговорни буду кажњени.

Руски предсједник Владимир Путин лично је обећао у говору да ће учинити све да одговорни буду изведени пред лице правде.

Пет осумњичених особа из Чеченије ухапшено је у марту 2015. године. Један од њих, Заур Дадајев, наводно је признао умијешаност и рекао да је убиство била освета за „негативне коментаре“ Њемцова о муслиманима и исламу.

РТРС