Убједљива побједа СДСМ-а на локалним изборима у Македонији

Социјалдемократски савез Македоније остварио је убједљиву побједу и у другом кругу локалних избора у Македонији.

Према подацима Државне изборне комисије на основу пребројаних гласова са свих бирачких мјеста, кандидати СДСМ-а побиједили су у 19 општина, ВМРО-ДПМНЕ у двије, Демократска унија за интеграцију у осам, Алијансе за Албанце у три, док су покрет Беса, Демократска партија Албанаца и група грађана остварили побједу у по једној општини.

Други круг локалних избора одржан је у 35 од укупно 80 општина у Македонији.

У првом кругу избора одржаном 15. октобра кандидати СДСМ-а за градоначелнике побиједили су у 38 општина, ВМРО-ДПМНЕ у три, док су мјеста градоначелника у осталим општинама припала албанским странкама.

Лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски изјавио је синоћ да та партија не признаје резултате локалних избора у Македонији и затражио организовање пријевремених парламентаних избора.

Груевски је на конференцији за новинаре рекао да су на гласању у другом кругу локалних избора забиљежене огромне нерегуларности, да постоје индиције за подмићивање гласача, те оптужио полицију за „терор и притиске над становништвом“.

Предсједник СДСМ-а Зоран Заев позвао је ВМРО-ДПМНЕ да преиспита свој став о непризнавању локалних избора.

„Разумијем емоције руководства ВМРП-ДПМНЕ за такву одлуку и апелујем да у први план ставимо интересе грађана“, рекао је Заев синоћ на конференцији за новинаре.

СРНА