Учионице на извору заразе: Љубињске школе још увек без канализације

ЉУБИЊЕ │ Основна и средња школа у Љубињу деценијама муку муче са септичким јамама које су испод учионица, због чега ђаци у јесењим и зимским месецима удишу непријатан мирис.

Исти проблем имају и спортисти који користе спортску дворану у овом месту. Наиме, зграда школе урађена је пре више од три деценије, а након што је Љубиње добило канализациону мрежу, пре скоро две деценије, прикључци за ове објекте нису урађени.

Некада су се септичке јаме црпиле након неколико месеци, а у последње време тај посао се мора обављати и више пута месечно.

У Љубињу нема цистерни па се морају наручивати из суседног Требиња, а цена по једној цистерни је око 60 KМ, што оптерећује школске буџете. Према ранијим најавама овај проблем је требало да буде решен до почетка пролећа.

Директор Основне школе „Свети Сава“ Перо Сикимић рекао је „ЕуроБлицу“ да још нема назнака када би посао на прикључивању школа на канализациону мрежу могао почети.

– Немам никаквих информација кад ћемо решити овај велики проблем у образовним установама. До сада смо успевали да одржавамо хигијену и нисмо имали здравстених проблема код ученика које могу изазвати пуне септичке јаме, али се никада не зна кад до тога може доћи – каже  Сикимић. Он наводи да су у последње време септичке јаме црпили два пута у петнаест дана.

Тоалет у школи

– Недавно сам инсистирао да цистерна дође у недељу, јер кад сам видео стање приликом обиласка школе морали смо тај проблем решити у току викенда или да ђаке вратимо кући у понедељак – објашњава Сикимић.

Он је каже затражио и помоћ од Амбасаде Јапана у БиХ, иако га је било и стид што је решење овог проблема тражио од најразвијеније земље света. Међутим, наводи да је ресорно министарство раније обећало да ће бити решен проблем љубињских школараца. Прикључивање образовних установа на канализациону мрежу коштало би око 50.000 KМ.

У општинској управи наводе да ће се, уколико се до лета не нађу нека друга решења, кредитно задужити како би обезбедила новац да се школе и дворана прикључе на канализациону мрежу.

– Само захваљујући  добром одржавању хигијене наша деца се до сада нису заразила. Не знам где то још раде градске школе које немају решен проблем отпадних вода и канализације – рекла је „ЕуроБлицу“ мајка једног љубињског основца.

Блиц