Удар на џеп: Цигарете у БиХ све скупље

cigarete

САРАЈЕВО │ Поједине врсте цигарета поскупјеле су за 20 фенинга по паклици, а нови удар на џеп пушача услиједиће крајем мјесеца, јер је упућен захтјев за вишу цијену још неких цигарета.

Начелник Одјељења за комуникације Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ Ратко Ковачевић казао је да је од 4. јуна у примјени нова цијена двије врсте цигарета компаније „Дивине Морис“.

„На основу захтјева те компаније цигарете ‘Евее Дивине Слимсс’ и ‘Еве Мидтиqуе Слимсс’ поскупјеле су за 20 фенинга и сада је за паклицу потребно издвојити 4,20 марака“, казао је Ковачевић.

Компанија „Империјал тобако БиХ“ упутила је захтјев за поскупљење цигарета, такође за 20 фенинга по паклици. Ковачевић је казао да им је крајем маја стигао захтјев „Империјал тобака БиХ“ за повећање цијене четири врсте цигарета.

„Паклица цигарета ‘Wест Ред’, ‘Wест Силвер’, ‘Империал Цласиц Ред’, те ‘Империал Цласиц Блуе’ поскупјеће са 3,70 на 3,90 марака. Нове цијене биће у примјени од 30. јуна“, казао је Ковачевић.

Талас поскупљења цигарета траје од 1. априла када је порасла цијена пет производа „Творнице дувана Ровињ“ у просјеку за десет до 20 фенинга. И Фабрика дувана Бањалука је подигла цијену цигарета „ева“ за десет фенинга и оне тренутно коштају 4,20 КМ.

У УИО су казали да су порески обвезници и друга лица која се баве прометом цигарета и дувана дужни да их мјесец раније обавијесте о повећању цијене цигарета.

„Они морају обавијестити и све своје партнере који продају цигарете на тржишту да приликом ступања на снагу нових малопродајних цијена морају пописати све залихе цигарета и обрачунати и платити разлику акцизе на цигарете утврђене као залихе у пописним листама“, нагласио је Ковачевић.

Цигарете пописане на залихама продају се по новим цијенама без обзира на то што је на њима стара акцизна маркица јер је на њих плаћена акциза у складу са новом малопродајном цијеном. На тржишту се већ налазе и цигарете обиљежене новим акцизним маркицама у складу са новом малопродајном цијеном.

Акцизе

Управни одбор УИО је крајем прошле године донио одлуку о висини посебне и минималне акцизе на цигарете и дуван за пушење која је у примјени од почетка 2016. године. Према тој одлуци, минимална акциза на цигарете износи 2,23 марке по кутији цигарета, док је посебна акциза за паковање од 20 комада цигарета 1,20 КМ.

Глас Српске