Удружење „Бебе“: Омогућити бесплатан трећи поступак вантјелесне оплодње

ТРЕБИЊЕ │ Из Удружења породица са проблемом стерилитета „Бебе“, које дјелује на подручју Херцеговине, честитају рођење хиљадите бебе у Републици Српској након зачећа вантјелесном оплодњом, те истичу да је прави тренутак да се обезбиједе услови и омогући бесплатан трећи поступак вантјелесне оплодње.

Дјевојчици Марији и њеним родитељима из овог удружења пожељели су пуно здравља и среће и да буду инспирација многим паровима који још нису успјели да остваре потомство.

„Посебан допринос развоју вантјелесне оплодње и борби против стерилитета у Републици Српској дао је предсједник Српске Милорад Додик, који је први реаговао и честитао рођење хиљадите бебе и на тај начин показао континуирану и апсолутну посвећеност борби против стерилитета и стварној борби за наталитет у Српској“, наводе у Удружењу „Бебе“.

Из Удружења подсјећају да још много родитеља у Републици Српској чека своју прилику за нови покушај вантјелесне оплодње и да је прави тренутак да се обезбиједе услови и омогући бесплатан трећи поступак вантјелесне оплодње за будуће родитеље, посебно, како кажу, имајући у виду прошлогодишње обећање Министарства здравља и социјалне заштите да ће ускоро бити обезбијеђени услови за трећи поступак.

„Трећим поступком биле би обухваћене жене које у прва два поступка вантјелесне оплодње нису успјеле да остваре или изнесу трудноћу, што представља знатно мања годишња издвајања у односу на прва два поступка, имајући у виду успјешност вантјелесне оплодње у цијелој Републици Српској“, кажу у Удружењу.

Увођење бесплатног трећег поступка на нивоу цијеле Републике Српске, како наводе, значило би многим родитељима који нису у могућности да финансирају ту процедуру, а не живе у општинама које финансирају трећи поступак на нивоу локалне заједнице.

„Општине које су до сада издвајале новац за трећи, могле би да преусмјере средства за четврти поступак, чим би био направљен огроман напредак у борби против стерилитета и пада наталитета у Српској“, наводе у Удружењу.

Из Удружења подсјећају да Фонд здравственог осигурања Републике Српске од 2007. године покрива трошкове првог, а од 2011. и трошкове два поступка вантјелесне оплодње за парове којима је то једини начин да остваре потомство.

СРНА