Укинут „бијели хљеб“ за функционере у БиХ

plate novac

САРАЈЕВО l Вијеће народа Парламентарне скупштине БиХ усвојило је данас Закон по којем се укида тзв. бијели хљеб, односно привилегија функцинера у Заједничким институцијама БиХ да годину дана након истека мандата примају пуну плату. У СДС-у најављују да ова мјера није довољна, те да ће инсистирати на усвајању Закона о испитивању поријекла имовине.

Док већина радника широм БиХ не прима редовно плату коју тешком муком зарађује, функционери Заједничких институција БиХ имали су привилегију да још годину дана након истека мандата примају пуну плату, а практично сједе код куће. Усвајањем приједлога посланика СББ-а та привилегија им је укинута. „Укида се `бијели хљеб`, укида се накнада за нерад“, каже предлагач Закона, посланик СББ-а у Представничком вијећу Парламентарне Скупштине БиХ Дамир Арнаут.

Из СДС-а поручују: „Ово је добра и корисна мјера, али то није довољно.“ „Оно што нам сада треба је притисак јавности на Савјет министара, предсједнике политичких партија и нас парламентарце да усвојимо Закон о испитивању поријекла имовине“, истиче предсједавајући Вијећа народа Огњен Тадић и додаје: „Прави напредак овог друштва ка демократији и слободи јесте усвајање Закона о испитивању поријекла имовине. Тај закон нам треба како бисмо се одвојили од свих оних људи који су злоупотријебљавали и власт, и политику, и протекле ратове, и све оно што се дешавало предходних 20 година и више ради личног богаћења.“

Ипак, има и оних којима се укидање „бијелог хљеба“ баш не допада. „Мислим да овај закон није добар. Системски не рјешава ово питање, нема ни сагласност Министарства финасија у Савјету министара БиХ које је припремило нови Закон о платама и накнадама који ово питање уређује на сасвим другачији начин“, истиче замјеник предсједавајућег Вијећа народа и члан ХДЗ-а БИХ Бариша Чолак.

О каквом приједлогу Министрства финансија се ради, објашњава посланик СББ-а Дамир Арнаут. „Министар Беванда је предложио да функионерима привилегија бијелог хљеба остане пола године након истека мандата. Грађани нису тражили укидање половине или фртаља `бијелог хљеба`, него његово укидање у потпуности“, истиче Арнаут.

Укидањем тзв. бијелог хљеба, односно укидањем привилегије да функционери Заједничких институција БиХ годину дана након истека мандата примају пуни износ плате, у буџету БиХ направиће се уштеда од најмање два милона марака након сваког изборног циклуса. Уколико би се сличан закон усвојио у ентитетским и кантоналним скупштинама, уштеда би била и знатно већа.
БН ТВ