Украјинска амбасадa: Кијев спреман да суди Кустурици

КИЈЕВ I Украјина је спремна да суди српском режисеру Емиру Кустурици због „позива на сепаратизам“, усљед чега му пријети петогодишња забрана уласка на територију те земље, поручују за Новости из Амбасаде Украјине у Београду поводом Кустуричиног говора на Јалти у недјељу, уочи концерта „Но смокинг оркестра“.

Кустурица је, између осталог, тада рекао да је поновно уједињење Крима са Русијом „природан, органски процес“ и позвао грађане Крима да развијају своје полуострво као „дио велике Русије“, умјесто што чекају одобрење споља за своје одлуке.

Из Амбасаде наглашавају да је став званичног Кијева непромјенљив у конкретном случају – свака особа која прекрши законе те земље, односно Закон о привремено окупираним територијама, као и свака особа која почини кривично дјело – позив на сепаратизам у Украјини, биће осуђена и добиће заслужену казну према важећем законодавству.

Један тип санкција је забрана уласка на територију Украјине на период од пет година, а представници Украјине, који нису именовани, рекли су за београдски лист да ће о мјери одговорности која ће бити пресуђена Кустурици украјинска страна „на вријеме обавијестити српску јавност“. Искористили су прилику и да се директно обрате режисеру и музичарима, изразивши жаљење у писму што се „један човјек, који тежи да се сматра културном елитом Републике Србије и српског народа, спушта до таквих ниских чинова као што је подржавање агресора“.

У Амбасади констатују да је ситуација још гора када се постави питање „какво право има један човјек да диктира страној држави гдје треба да буду њене границе“.

„Зар није логичније да културна елита једне државе брине о свом народу и његовом просперитету, а не да се радује што се на територији његовог пријатеља – Украјине – води рат?“, питају из украјинске амбасаде.

Наглашавају и да Украјина остаје пријатељ Србије, „упркос Кустуричиним контроверзним изјавама“.

„Остајемо чврсто на својој позицији подршке спрском народу, када је ријеч о непризнавању самопроглашене независности Косова и Метохије“, поручују из Амбасаде.

Спутњик