Укупни дуг Српске-два и по буџета

novac

БАЊА ЛУКА l Влада Републике Српске је у трећем кварталу ове године доживјела пад рада на готово почетни ниво, што је довело и до лоше ефикасности Народне скупштине Републике Српске – оцјена је представника Центара цивилних иницијатива (ЦЦИ).

Ипак, захваљујући разултатима у другом кварталу, број одржаних сједница ентитетске владе, као и разматраних мјера током девет мјесеци ове године, највећи је у посљедњих пет година.

„Али квантитет не доноси нужно и квалитет па је тако у законодавном сегменту рада остварен досад најскромнији резултат – саопстио је данас у Бањалуци консултант ЦЦИ-а Жељко Нинковић, представљајући извјештај деветомјесечног мониторинга рада Владе и Народне скупштине Републике Српске.

Из ове невладине организације поново су упозорили да је задуженост и даље највећи проблем Републике Српске, чији укупни дуг је два и по годишња буџета.

“Дуг Републике Српске износи више од пет милијарди KМ, а чак четвртина оводишњег буџета односи се на отплату дугова”, упозорио је координатор ЦЦИ-а за медије Дарко Марић.

Истакао је да Влада Републике Српске има све израженији проблем с јавном потрошњом и пуњењем буџета.

Посматрани период у раду ових институција власти Републике Српске обиљежен је, каже, радикализацијом сукоба између власти и опозиције, што је на вербалном нивоу достигло максимум.

“Опозиција је довела у питање саму легитимност актуелне власти, оптуживши је да је створена на политичкој корупцији и притом је оптужила и за тешки криминал, злоупотребу власти и економско уништавање Републике Српске,а власт опозицију за издају националних интереса” навео је Марић.

У ЦЦИ-у сматрају да је ниво комуникације политичких актера, како на скупштинским засједањаима, тако и у јавном простору, далеко од прихватљивог.

Скренули су и пажњу да у руководству Народне скупштине Републике Српске и даље нема представника хрватског народа, опозиција нема свог потпредсједника, а ни нису заступљене ни жене.
БНТВ