УН упозорава: Сваких 10 минута роди се по један апатрид

un

У свету се сваких 10 минута роди дете без држављанства, а тај проблем је додатно погоршан сукобом у Сирији који је довео до најтеже мигрантске кризе у Европи од 1945. године, саопштиле су данас Уједињене нације, чији план је да до 2024. године укину статус апатрида.

У извештају који ће сутра представити високи комесар Уједињених нација за избеглице Антонио Гутереш наводи се да се проблем погоршава.

У 20 земаља са најбројнијом заједницом апатрида, међу којима су Бирманија, Обала Слоноваче и Тајланд, сваке године се роди 70.000 деце апатрида.

– У ограниченом времену које деца имају да науче да буду деца, статус апатрида може да учврсти проблеме који их прогањају током целог детињства и да их осуди на живот пун дискриминације, фрустрације и очаја – навео је Гутереш у извештају у којем је посебно истакнуто да апатриди имају тешкоће у приступу образовању, здравству и запошљавању.

Током сукоба постоји посебно висок ризик да избеглице и мигранти чије рођење није званично регистровано постану апатриди, што се дешава у Сирији где је у највећој хуманитарној кризи у свету по оцени Уједињених нација више од четири милиона људи било принуђено да побегне у суседне земље, а у Европу је отишло више десетина хиљада људи међу којима је било жена које су се породиле на путу.

Сиријски закон у погледу држављанства предвиђа дискриминацију пошто деца те земље могу да добију држављанство само по оцу.

У сукобу је скоро свако четврто домаћинство остало без оца који може да потврди очинство, па у многим случајевима извод из матичне књиге рођених остаје једини начин да се докаже држављанство, наводи Високи комесаријат УН за избеглице.

У Kомесаријату истичу да је регистровање рођења зато од кључног значаја за сиријску децу рођену у земљама азила, од којих су многа и раздвојена од родитеља или породице.

– То би допринело да се спречи да та деца постану апатриди, да им се гарантује признавање статуса сиријских грађана, и да се омогући да се врате у Сирију када буду повољне околности – наводи агенција УН.

Главни узрок настанка апатрида у свету је дискриминација, заснована на етничкој припадности, раси, религији или полу.

Високи комесаријат за избеглице је пре годину дана покренуо кампању за укидање статуса апатрида до 2024. године. Позвао је државе да омогуће деци да добију држављанство земље у којој су рођени, да укину законе који спречавају мајке да пренесу држављанство, као и да се укину дискриминаторни закони и пракса, и да се гарантује уписивање рођења сваког детета.
Бета