Унапређују рад болнице Невесиње у сарадњи са дијаспором

НЕВЕСИЊЕ I У Кабинету начелника општине данас је одржан састанак представника Развојног програма Уједињених нација (УНДП) у БиХ и општине Невесиње у вези са реализацијом пројекта „Унапређење обима и квалитета услуге Болнице Невесиње кроз сарадњу са дијаспором“, који се спроводи уз техничку и финансијску подршку пројекта „Дијаспора за развој“.

Овај пројекат је изабран за финансирање са циљем искориштавања потенцијала дијаспоре за локални друштвено-економски развој у БиХ. Пројектне активности ће резултирати отварањем нових радних мјеста у сврху формирања два нова љекарска тима. У складу с тим, предвиђено је ангажовање постојећих кадрова заједно са шест нових запослених. Пројекат ће директно омогућити пренос знања и вјештина кроз специјализовану едукацију и оспособљавање доктора у болници.

Директор Болнице Невесиње Велибор Миливојевић изразио је задовољство што су корак ближе реализацији пројекта, који је покренула општина у сарадњи са УНДП-ом.

„Општина је још једном препознала значај развоја Болнице и кандидовала пројекат кроз који ће ова здравствена установа добити додатну опрему, на основу које ће моћи да ради много већи број интервенција и хируршких захвата“, истакао је Миливојевић, додајући да пројекат подразумјева и запошљавање љекара и медицинских техничара.

Начелник општине Миленко Авдаловић нагласио је да му је веома драго што се кроз овај пројекат отворила могућност модернизације болничке опреме, посебно запошљавања младих кадрова.

„Општина је кандидовала пројекат за развој болнице и хируршке клинике, којом руководи професор Предраг Пешко из Београда. Пројекат је оцијењен највећим оцијенама у УНДП-у и надамо се да ћемо у наредним мјесецима кренути у реализацију овог пројекта“, рекао је Авдаловић.

Пројекат „Дијаспора за развој“ заједничка је иницијатива Министарства за људска права и избјеглице у БиХ, Амбасаде Швајцарске у БиХ, УНДП-а и Међународне организације за миграције у БИХ, а заснива се на побољшању социо-економских прилика и перспектива за жене и мушкарце у БиХ, као и на унапређењу квалитета њиховог живота кроз снажну сарадњу са дијаспором.

Радио Невесиње