Унеско данас о пријему Косова, Србија тражи одлагање

unesko

ПАРИЗ │ Генерална конференција Унеска у Паризу ће расправљати и одлучивати о захтјеву самопроглашеног Косова за пријем у ту организацију, а Србија ће, како је најављено, учинити све да та тачка дневног реда буде одложена и да се о томе преговара у Бриселу.
Амбасадор Србије при Унеску Дарко Танасковић рекао је да, што се тиче изгледа да се Генерална конференција позитивно изјасни о том захтјеву, они су објективно крајње неизвјесни.

С обзиром на то да систем гласања у Унеску, гдје су за пријем државе нечланице УН потребне двије трећина гласова оних који су приступили изјашњавању, при чему се гласови уздржаних приликом утврђивања резултата не узимају у обзир, могућа су оба исхода, јер ће вјероватно разлика између гласова „за“ и „против“ бити веома тијесна, истакао је Танасковић.

„Да би се избјегла оваква непожељна политичка подјела у специјализованој агенцији УН за образовање, науку и културу, Србија ће предложити одлагање расправе о овој контроверзној тачки дневног реда, бар до наредног засједања Генералне конференције 2017. године“, навео је Танасковић.

За доношење одлуке о одлагању, напомиње, потребна је проста већина гласова, уз исте пропозиције поступка и утврђивања резултата изјашњавања. „Све је, дакле, отворено“, закључио је Танасковић.

Савјетник председника Србије Иван Мркић изјавио је у петак да ће делегација Србије предложити да се та тачка одложи, јер је то, како је рекао, најразумнији став за читав регион. „Наш чврст став је да се о таквим стварима преговара у Бриселу, гдје им је и мјесто“, рекао је Мркић истакавши да су сви свјесни тешкоћа И искушења због покушаја Приштине да „своје једностране и илегалне акте некако легализују на мала врата“.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић упозорио је у сриједу у Паризу да се не смије дозволити да Унеско буде политизован или злоупотребљен и апеловао на одлагање дебате о чланству Косова у тој организацији како би се дала шанса дијалогу.

Ако до гласања и дође, Дачић је позвао све земље да гласају против, јер ће у супротном прекршити међународно право.

„Одложимо дебату по овом питању у Унеску и дајмо шансу дијалогу јер то је једини начин да се и о овом питању постигне обострано прихватљиво рјешење и тиме избјегну даље подјеле, политизација и конфронтација унутар Унеска. Овакав приступ је и у духу принципа на којима је утемељена ова Организација и, увјерени смо, у најбољем је интересу регионалне стабилности и сарадње,“ рекао је Дачић. Како је истакао, међународно право је универзално и важи за све.

У обраћању на генералној дебати 38. засједања Генералне конференције Унеска, Дачић је подсјетио да Унеско не доноси политичке одлуке о државности, а да по основу резолуције СБ УН 1244, Косово и Метохија територија Републике Србије под привременом управом УН, на којој и данас дјелује мисија УН – УНМИК, што значи да „Косово није држава.“

Да је исход расправе у Генералној конференцији Унеска сасвим неизвјесна потврђује и писање приштинског Телеграфа који преноси да косовска делегација сматра да се тренутно не може предвидјети да ли ће успјети да обезбиједи двије трећине гласова за чланство у ту специјализовану агенцију УН.

Телеграф, наиме, пише да поједине земље чланице Унеска, које су признале Косово, до петка нису предале акредитиве због чега неће моћи да гласају. Ријеч је о шест земаља – Антигва, Доминиканска Република, Кирабати, Маршалска Острва, Науру и Ниуе.
РТРС