Унеско: Сукоб представника САД и Русије због КиМ

017986
ПАРИЗ | Високи званичници Русије и САД су на Генералној конференцији Унеско у Паризу изнели супротстављене ставове о кандидатури Косова у тој агенцији УН.
Гласање о приједлогу за пријем Косова у Унеско требало би да буде у понедељак.
„Свака политизација културних веза је неприхватљива“, рекао је руски министар спољних послова Сергеј Лавров у обраћању на 38. Генералној скупштини Унеска која засједа од уторка.
„Неке наше колеге покушавају на сваки начин, добар или лош, да наметну питање пријема Косова, у грубом кршењу резолуције 1244 Савјета безбједности УН“, рекао је он и додао да је то „врло опасна процедура“.
Помоћник америчког државног секретара Антони Блинкен оцијенио је, с друге стране, да је питање признавања независности Косова одвојено од кандидатуре у Организацију Уједињених нација за образовање, науку и културу (Унеско).
„Несумњиво постоји пут за приступ Косова организацији, пут који није блокиран резолуцијом 1244“, рекао је Блинкен обраћајући се Генералној скупштини Унеска неколико сати после Лаврова.
„То није питање признавања или непризнавања. Земље које не признају Косово или специјализоване агенције као Свјетска банка и ММФ подржавају његову кандидатуру“, рекао је он.
Агенција Франс прес подсјећа да је резолуција 1244 УН усвојена 1999. године и одређује крај сукоба на Косову, предвиђајући значајну аутономију за Косово које је било дио тадашње Савезне Републике Југославије, и не помињући његову независност.
Француска агенција додаје да се два главна православна манастира на Косову, манастир у Пећи и Дечани, налазе на Унесковој листи свјетске баштине, и да Београд не жели да Приштина буде примљена у Унеско, чиме би се одговорност за те манастире пребацила на Приштину и што би обиљежило једну етапу ка косовском приступању УН.
Бета