Уочи Г20 ноћас повријеђено више десетина полицајаца

ХАМБУРГ │ Неколико десетина њемачких полицајаца повријеђено је ноћас у сукобима са демонстрантима уочи почетка самита Г20 у Хамбургу.

Мање од сат времена након што се канцелар Ангела Меркел синоћ састала са америчким предсједником Доналдом Трампом, полиција је употријебила водене топове и бибер-спреј против стотина демонстраната у црним капуљачама који су бацали боце.

Око 75 полицајаца повријеђено је током вечери, а тројица су збринута у болници, саопштиле су снаге реда. Пилоти полицијских хеликоптера задобили су повреде очију када су демонстранти у њих уперили ласере. Демонстранти су оштетили аутомобиле, палили објекте и бацали боце у сукобима који су трајали до поноћи. Ројтерсов извјештач видио је најмање једног демонстранта са крвавим лицем док му указују помоћ.

Парола под којом се дешавају протести је „Добродошли у пакао“ и намијењена је свјетским лидерима током њиховог дводневног састанка. Док лидери почињу неформалне састанке, хиљаде демонстраната из читаве Европе долазе у Хамбург да се придруже главном протесту. Они сматрају да Г20 није ријешила бројна питања која угрожавају свјетски мир.

Полиција очекује око 100.000 демонстраната у овом лучком граду, а за око 8.000 се вјерује да су спремни да врше насиље. У приправности је је око 20.000 полицајаца из читаве Њемачке.

СРНА