Упознавање: ХИТЛЕР У ОГЛЕДАЛУ

The sun on the meadow is summery warm

The stag in the forest runs free

But gather together to greet the storm

Tomorrow belongs to me

The branch of the linden is leafy and green

The Rhine gives its gold to the sea

But somewhere a glory awaits unseen

Tomorrow belongs to me

The babe in his cradle is closing his eyes

The blossom embraces the bee

But soon, says a whisper

„Arise, arise, tomorrow belongs то ме!!!

Познаваоци енглеског језика јако добро ће превести ову пјесму која у себи има елементе дјечије пјесме. Сунце на ливади, гране липе, беба затвара очи у колијевци, сутра припада мени…. наивно, зар не.

Но, када би се више удубили у стихове, забринуо би вас трећи стих….

Окупите се да поздравите олују.

Ово је пјесме из филма „Кабаре“, а добри познаваоци знају да је ово остварење Боба Фоса, радњом смјештено у вријеме Вајмарске Њемачке. Вријеме које је наговјештавало олују.

Та олуја је стигла коју годину касније. Олуја у лику и дјелу Адолфа Хитлера.

Представа „Сутра припада мени“ Бјеловарског казалишта биће изведена вечерас на Фестивалу фестивала. Према тексту Константина Костјенка “Хитлер и Хитлер”, представу је режирала Маја Фабичевић.

„Представа јесте јако захтјевна. Ови глумци су дуго на даскама које живот значе и зрели су за ову представу.Надам се да ће оправдати очекивања публике. Глумци имају право на сугестију или чак да одустану од представе. Ова представа је наш трећи избор од прошле године. Избор текста је заједничка одлука, изнијели смо га на свој начин. Ако буде критика нека иду на моју адресу а ако буде похвала нека иду на њихову, на глумачку адресу“, каже Фабичевићка.

Јако озбиљна тема, са порукама које постављају бројна питања, позабавила се млада глумачка екипа из Бјеловара.

„Доста сам проучавао Хитлерову личност, начин на који је ходао, како је говорио, његову гестикулацију. Гледао друге глумце који су тумачили његов лик и нашао златну средину. Представа је имала премијеру у трећем мјесецу и прихваћена је доста добро. Публика нам даје подршку и видимо да представа изазива емоцију. Ја вјерујем да младима припада сутра и да млади покрећу свијет“, истиче Петар Томић, који тумачи улогу Хитлера.

Претпоставићу да је, а надам се да јесте, јер представу нисам гледао, Хитлер парадигма за причу о савременом свету, скривеном тоталитаризму и савременом политичком маркетингу, који се указује као оставштина Хитлеровог мајстора манипулације, Гебелса.

Запитајмо се, ко зна, можда је Хитлеров свијет идеја и данас присутан. Монструозност и духовитост, завођење и насиље, тако се на крају крајева провјерава имуни систем који „опипава“ пулс данашњице.

О Боже, само се надам да су Хитлер и његове идеје и методе мртве и да немају сљедбенике.

Јер ако је другачије, морамо што прије у аутомобиле који ће нас одвести што даље од тоталитаризма.

Као што је побјегао енглески глумац Мајкл Јорк у филму са почетка приче…