Ускоро лађе на требињској марини

ТРЕБИЊЕ │ Радови на реконструкцији старог дока непосредно уз зидине Старог града приводе се крају. У протеклом периоду извођач радова реконструисао је дио зидина, изградња чамаца је завршена, у току је постављање паметне клупе на овој локацији.

Kако је појаснио Миљан Вуковић, координатор пројекта, у току су радови на пословима чишћења прилаза од источне капије Старог града до дока, гдје ће у наредних седам дана бити поринуто 10 лађа, које је изградио требињски мајстор.

„У питању су традиционалне требињске лађе, које су некада пловиле Требишњицом и то ће бити нови садржај за туристе али и за све наше суграђане. У оквиру реконструкције предвиђено је и постављање  нове расвјете и алки за везивање чамаца“, каже Вуковић.

Реконструкција се спроводи у оквиру  пројекта прекограничне сарадње „Живот на граници БиХ и Црне Горе – Старе стазе безвременог насљеђа и традиције“, који проводи Kултурни центар са партнерима из црногорских општина Никшић и Плужине.

Миљан Вуковић каже да је циљ пројекта да се културна баштина на овим просторима не третира као потрошачка категорија, него као развојна компонента сваке заједнице.

У оквиру истог пројекта недавно постављен велики лед екран на објекат Kултурног центра у Требињу.

Пројекат финансирају Европска унија са 85 одсто, те Град Требиње и Kултурни центар са 15 одсто.

Вриједност пројекта је 330.000 евра.

М.И.