Ускоро почиње рестаурација Сахат куле у Невесињу

НЕВЕСИЊЕ │ Један од најпрепознатљивијих мотива Невесиња – Сахат кула која вијековима поносно надгледа ову херцеговачку варошицу ускоро ће бити рестаурирана. Ово је потврдио замјеник начелника општине Милутин Самарџић прецизирајући да ће радови на овој историјској грађевини и националном споменику БиХ почети за мјесец дана.

Највећи херцеговачки сат је више пута поправљан, посљедњи пут 2000. године. Самарџић каже да ће, осим сатног механизма, у функцију бити стављена и звона чиме би овом древном објекту био враћен стари шарм. Планирана је и поправка унутрашњег степеништа и освјетљења. Према Самарџићевим ријечима већ се јавило више приватних предузетника спремних да суфинансирају обнављање објекта, а дио средстава обезбиједиће и општина.

Камена грађевина у центру Невесиња вијековима одолијева зубу времена. Овај национални споменик одувијек је био инспирација пјесницима, сликарима, архитектима и другим умјетницима. Саграђена је прије 1664. године како кажу путописи Евлије Челебије гдје се по први пут помиње. Иако се тачна година изградње Сахат куле не може са сигурношћу утврдити, једна је од најстаријих грађевина овог типа у БиХ.

Ако рестаурација протекне према плановима, Сахат кула ће још дуго привлачити туристе и умјетнике и красити невесињске разгледнице.

Радио Невесиње