Ускоро заувијек остајемо без банана

Недавно се свјетска наука сусрела са проблемом гљивица које изазивају „панамску болест“, а које напада плантаже банана широм свијета, пријетећи да ће потпуно истријебити ову воћку.

До сада је примјећена на тлу Аустралије, Југоисточне Азије, деловима Африке и Блиског истока, због чега су стручњаци размишљају да направе генетски модификовану врсту банане која ће бити отпорна на болест.

Нова врста биљке морала би да буде пронађена пре него што се болест рашири на Латинску Америку, одакле се извози већина банане на светском тржишту вредном око 30 милијарди долара годишње.

Садашња врста се зове кевендиш и она сачињава 99.9 одсто глобалне трговине бананама. Замијенила је укуснију варијанту која је уклоњена болешћу педесетих година прошлог вијека, пише британски „Гардијан“, а преносе „Вијести.ме“.

„Ако погледате ширу потрошњу уз извозе, индустрија банане вриједи 30 милијарди долара годишње. Међутим, људи су све забринутији јер се биљка најчешће клонира, што значи да ако болест може да убије једно дрво, потенцијално може да убије цијелу индустрију“, каже Гилад Герншо, извршни директор компаније „Тропиц Биосциенцес“ која покушава да генетским модификацијама ријеши проблем.

Из компаније јављају да су прелиминарни резултати истраживања обећавајући и да ће тестирање почети у Централној Америци, Филипинима и Турској током сљедеће године.

„Не ради се само о отпорности на болест, већ и о олакшавању терета за животну околину. Нова врста би требало да користи мање фунгицида и да има веће приносе. Тестови су показали да биљке могу добро да се носе са условима у стварном свијету и да представљају додатну вриједност за узгајиваче“, истиче Герншо.

Б92