Usvojena Izjava, SNSD napustio sjednicu

334554_1
SARAJEVO I Vijeće naroda Parlamentarne skupštine BiH danas je jednoglasno potvrdio i usvojio izjavu o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi, čime su stečeni uslovi za donošenje odluke o stupanju na snagu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju BiH sa EU u cijelosti.
Delegat Martin Raguž /HDZ 1990/ rekao je da podržava tekst izjave i založio se za dosljednu primjenu njenog sadržaja, kao i monitoring njenog provođenja, pogotovo na nivou Vijeća naroda parlamenta BiH. Prema njegovim riječima, akcenat izjave jeste na socio-ekonomskim pitanjima, ali da ne treba u drugi plan stavljati ostala važna pitanja u BiH.
Narodna skupština Republike Srpske je na posebnoj sjednici 11. februara jednoglasno podržala tekst prijedloga izjave o principima pristupa BiH EU, uz zaključak kojim se od Vlade Republike Srpske, izabranih predstavnika iz Srpske u Parlamentarnoj skupštini BiH i Savjetu ministara BiH traži da prilikom provođenja principa iz ove izjave strogo vode računa o ustavnoj nadležnosti entiteta i da se odbije svako pitanje koje nije u skladu sa tim.
Narodna skupština Republike Srpske ponovila je raniji stav u vezi sa predmetom „Sejdić-Finci“ protiv BiH i mehanizmom koordinacije, zahtijevajući njihovu dosljednu primjenu.
Izjavu su potpisali lideri 12 stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH – SNSD, SDS, PDP, NDP, SDA, HDZ BiH, HDZ 1990, DF, SBB, SDP BiH, A-SDA i BPS.
Vijeće naroda BiH prihvatio je danas i odluke Predsjedništva BiH o učešću pješadijske jedinice i grupe oficira Oružanih snaga BiH u operaciji Odlučna podrška u Avganistanu.
Izjavu usvojilo i Predstavničko vijeće

Predstavničko vijeće Parlamentarne skupštine BiH danas je u Sarajevu na prvoj hitnoj sjednici potvrdio i usvojio izjavu o evropskom putu BiH i provođenju potrebnih reformi.
U raspravi o Izjavi Saša Magazinović iz SDP-a izrazio je zadovoljstvo što je u ovaj proces uključena i opozicija, ocijenivši da niko nema ekskluzivno pravo da bude vlasnik evropskih integracija.
„Svi znamo da je ovo prvi korak, najlakši, iza kojeg slijede reforme i kada ćemo vidjeti čiji je potpis pro forme, a ko je ozbiljno opredijeljen da radi na reformama“, zaključio je Magazinović.
Jasmin Emrić iz A-SDA izrazio je očekivanje da će biti sačinjen plan i program izvršenja preuzetih obaveza i da će Izjava suštinski biti provedena u Predstavničkom vijeću.

Poslanici SNSD-a i DNS-a i danas napustili sjednicu
Poslanici SNSD-a i DNS-a napustili su današnje zasjedanje Predstavničkog vijeća Parlamentarne skupštine BiH nakon što ni na ovoj sjednici nije podržan njihov zahtjev da u dnevni red bude uvršten prijedlog za razrješenje dužnosti predsjedavajućeg ovog vijeća Šefika DŽaferovića.
Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom vijeću Staša Košarac zatražio je u ime Kluba uvrštavanje u dnevni red odluke o razrješenju DŽaferovića, navodeći da postoje ozbiljne optužbe i obimna dokumentacija dostavljena Tužilaštvu BiH iz kojih proizilazi ozbiljna sumnja da DŽaferović tokom rata nije spriječio niti procesuirao ratne zločine nad Srbima u BiH.
– Imajući u vidu sve to, smatramo da DŽaferović više ne može predstavljati Predstavnički dom, odnosno biti predsjedavajući ovog doma niti član Kolegijuma Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, istakao je Košarac.
DŽaferović je izrazio nadu da će Predstavničko vijeće uskoro imati priliku da raspravlja o ovakvom ponašanju poslanika i zloupotrebi ovog doma.
U Sarajevu je počela hitna sjednica Predstavničkog vijeća parlamenta BiH na čijem je dnevnom redu prijedlog teksta izjave o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za preduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja BiH EU.
BNTV