Вакцине за АХ1Н1 нема у апотекама

morbile doktor

САРАЈЕВО/БАЊА ЛУКА │ Број обољелих од свињске грипе Х1Н1, типа А, у Босни и Херцеговини и даље расте. Чекаонице домова здравља и болница су пуне јер је све више грађана који се због повишене температуре и малаксалости јављају љекару.

Рапидно повећање

Од почетка јануара до данас у оба ентитета прегледано је више од 200 особа са симптомима сезонске грипе, од чега их је 20 било позитивно на свињску грипу АХ1Н1 и због тешког здравственог стања су хоспитализовани.

У Универзитетском клиничком центру Сарајево (УКЦС) тренутно лежи 11 пацијената, док је број хоспитализованих у Универзитетском клиничком центру (УКЦ) Републике Српске достигао десет. Због компликација изазваних вирусом свињске грипе у БиХ до сада је, према званичним информацијама, забиљежено шест смртних случајева.

Иако епидемиолози најављују до краја фебруара рапидно повећање обољелих, кантони још нису набавили вакцине против сезонске грипе. Због тога су грађани приморани да их сами купе ако се желе заштитити. Али, како нам је потврђено у неколико сарајевских апотека, ни они немају вакцине које у себи садрже и заштиту од свињске или птичије грипе.

Потврдили су нам и да једна вакцина против сезонске грипе у ФБиХ кошта 21, а у Републици Српској 19,40 КМ, у Хрватској ове вакцине коштају 11, а у Србији само девет КМ.

Хладније вријеме

У посљедње вријеме јавља се све више грађана из других кантона који траже по неколико вакцина за породицу, али ми их немамо на стању. Очигледно је да се људи плаше и желе се заштитити – казали су нам у апотекама.

Свињска грипа у БиХ први пут се појавила 2013. и до ове године у БиХ је однијела више од 20 живота.

У неколико кантона посљедњих дана забиљежен је повећан број болести сличних грипи. Лабораторијски је потврђено и присуство Х1Н1 вируса, типа А, који се у сезони 2009/2010. први пут појавио као вирус свињске грипе.

„У наредном периоду може се очекивати даљи пораст броја обољелих, чему ће допринијети хладније вријеме, као и низак степен вакцинисаног становништва против сезонске грипе“, кажу љекари.

Цијене вакцина:
Федерација БиХ 21 КМ
Република Српска 19,40 КМ
Хрватска 11 КМ
Србија 9 КМ
Вијести.ба