Валентин Инцко – од протектора до кустоса!

356060_1

БАЊАЛУКА │ Двадесет година након потписивања „Дејтона“ у БиХ и даље столује високи представник међународне заједнице, иако су светске силе имале план да његову канцеларију угасе још 2007. године!

Од протектора који су смењивали државнике и наметали законе, како су се понашали претходници Валентин Инцко, актуелни високи представник је ту функцију свео на писање извештаја о стању у БиХ Савету безбедности УН, а новина је волонтерски рад у музејима!

Наиме, Инцко је јуче неко време био „дежурни“ у Земаљском музеју у Сарајеву у оквиру акције „Ја сам музеј“, чији је циљ подршка овој културној установи која се годинама бори за опстанак. Дежурају бројне угледне личности и уметници из БиХ и региона.

„Бонска овлашћења“ са којима може да смењује званичнике, намеће законе и поништава одлуке домаћих институција власти Инцку су и даље на располагању. Истина, у последње време их не користи.

– Земаљски музеј је лична карта Европе и БиХ, јер је то део европске историје и светске баштине – рекао је Инцко током „дежурства“ у музеју. Он је казао како га је дирнуо став запослених у музеју који три године немају плате, а на посао и даље долазе из љубави.

Српски посланици у Парламенту БиХ кажу да је његова канцеларија морала да буде давно угашена, јер 20 година од потписивања „Дејтона“ нема потребе за међународним протекторатом у БиХ.

Посланик СНСД у Парламенту БиХ Лазар Продановић тврди да је ОХР изгубио сваки смисао: – Извештаји које високи представник шаље у Савет безбедности УН су идентични из године у годину. У њима се углавном кривица за проблеме пребацује на РС и њене званичнике, што не одговора реалности.

Он каже да је евидентно да велике силе, предвођене САД и ЕУ, не желе да донесу одлуку о гашењу ОХР.

– У тој ситуацији високи представник има доста лагодан посао. Позитивно је, ипак, то што не посеже за „Бонским овлашћењима“ – рекао је Продановић.

За разлику од српских, бошњачки политичари сматрају да ОХР мора да остане у земљи због „сецесионистичких претњи из Републике Српске“, али да Инцко мора бити оштрији и кажњавати непослушне званичнике Републике Српске.

– Инцко и ОХР последњих година не спроводе никакве активности осим слања декларативних саопштења за медије и изношења мишљења – каже потпредседник Републике Српске Рамиз Салкић (СДА).

ПЛАТА 24.000 ЕВРА

Званичници Српске тврде да високи представник Валентин Инцко има месечну плату већу од 24.000 евра и да необјективним извештајима Савету безбедности УН вешто продужава мандат својој канцеларији. Инцко је функцију високог представника преузео 2009. године.

Вечерње новости