Вашингтон прикривено пријети Београду

Руски политиколог Александар Асафов оцијенио је да Вашингтон прикривено пријети Београду да ће, ако не заузме проамерички правац, доћи у опасност да се друштво успротиви и да могу избити сукоби који би довели до свргавања легитимно изабраних власти.

Све обојене револуције, арапска прољећа и сви политички процеси у вези са тим постали су попут визит-карте САД. И зато, када Америка „предлаже“ Србији да заузме страну и изабере коме ће се приклонити, прикривено пријети – рекао је Асафов за Спутњик.

Он истиче да Вашингтон гледа на Балкан као на своју интересну сферу, гдје су током новије историје Американци били веома политички и дипломатски активни, обликујући ситуацију и прилике.

– Данас читава ЕУ ради на заштити свог суверенитета јер се на њихове очи распада претходно осмишљена коалиција јединственог Запада, чему доприносе и спољни и унутрашњи изазови, економски услови, и, наравно, излазак Велике Британије – каже Асафов.

Он наводи да због тога САД покушавају да ојачају статус кво пријетећим изјавама својих званичника који бране Србији или другим балканским државама приближавање Русији, и уопште заузимање било којег правца, осим оног ка Вашингтону.

Научни сарадник московског Центра за проучавање савремене балканске кризе Ирина Рудњева каже да је у посљедње вријеме видљиво појачавање притисака на Србију.

– Београд, покушава да постане члан ЕУ и да сачува неутралност према САД, али и да истовремено сарађује са Русијом. Америка, наравно, има много против такве спољне политике Србије јер би они жељели да имају потпуни утицај и контролу над оним што се дешава у региону – истиче Рудњева.

Она наводи да све земље региона, осим Србије и Македоније, прате у стопу САД и политику ЕУ и да зато испада да су још само Београд и Скопље ван потпуне контроле Запада.

– Ове двије државе покушавају да одрже своју независност и да раде на томе да своју спољну политику самостално креирају. Наравно да ове тежње никако не одговарају ни Вашингтону ни Бриселу због чега и видимо да се врши притисак посебно на Србију како би одустала од сарадње са Руском Федерацијом и потпуно се потчинила утицајима Запада – сматра Рудњева.

Она каже да Србија рачуна на подршку Русије, јер је, ипак, мала балканска земља која самостално нема велики утицај на међународној сцени, али је изузетно значајна стратешка територија, као и цио Балкан.

– Немојмо заборавити да се америчка војна база практично налази на територији Србије, на Косову и Метохији. Питање Косова је тешко за себе и то је територија Србије, без обзира на то шта мисле САД и ЕУ. Зато је за Американце пресудно да се Београд коначно одрекне Косова, како би и административно ова територија прешла посредно под контролу Америке, чему се Србија све вријеме очајнички опире, и то уз велику подршку Русије – указује Рудњева.

Она наводи да је због тога Западу веома важно да се Београд одрекне своје блиске сарадње са Москвом.

Извор: СРНА