Вечерас игра: БЈЕЛОВАРСКО КАЗАЛИШТЕ

ВЕЧЕРАС ИГРА

Културни центар, 20:30

БЈЕЛОВАРСКО КАЗАЛИШТЕ Бјеловар

Константин Костјенко

„СУТРА ПРИПАДА МЕНИ“

Редитељ: Маја Фабичевић

Трајање: 50 минута

 

Улоге:

Петар Томић, Хитлер

Антонио Клауда, кухар

Борна Премужић, фотограф

Иван Цветков, бријач

Ивана Рецх, војник

Хана Лихте, војник

Буга кранжелић, војник

Хелена Кнежевић, војник

Николина Илић, војник

Миран Топљак, војник

Филип Шијић, војник

Ана Перковић, војник

Лука Ловрић, војник

Ивона Иванчић, војник

Маријета Пали, војник

Дора Скукан, војник

Лорена Кампић, војник

Андреј Калања, хармомикаш

Марта Коларић, трубачица

Ален Пачко, тамбураш

 

Сценографија: Мирко Бенкус

Костимографија: Маријана Ханжевачки и Марина Хорват

Техничар расвјете: Ерик Бенкус

Техничар звука: Жељко Футач

Шминка: Иванчица Футач

О ПРЕДСТАВИ

Инспирисани филмом Дие Wелле, те подстакнути друштвено политичком ситуацијом свеопште мржње и нетрпељивости, незаустављивом порасту насиља и терора разних облика у име вјере, нације и других припадности, у свијету, и у нашој ближој и даљој околини, направили смо представу „Сутра припада мени!?“

„Одмах након што си рођен дато ти је име, религија, националност и раса. Да би остатак живота провео бранећи тај измишљени идентитет.“

Историја је показала да се нису добро провели они који су то што им је при рођењу дато грчевито и преко сваке мјере бранили и уздизали. Ми смо се опредијелили да бранимо – само љубав.

О РЕДИТЕЉУ

МАЈА МАРГАРЕТА ФАБИЧЕВИЋ рођ: ЦРНИЋ

Позоришном умјетношћу се бави од ране младости све до сада с разним прекидима и у разним друштвима.

Године 1978. учлањује се у „Бјеловарско омладинско казалиште БОК“, све до 1982. У том периоду учествовала је у многим рециталима, драмско-сценским приказима под водством професора Пинтара и Маринка Иванишевића. Учествовала је и у двије представе „Има и већих хуља, господине Фарес“, у представи „Јесења киша“ иако јако млада одиграла је главну улогу и то веома успјешно.

Године 1979. у склопу КУД-а Бјеловар основана је драмска секција која је под водством професора Банаса направила колаж комедију „Пуна врећа срећа и несрећа“ у којој је М. Маргарета Фабичевић имала главну улогу. Од тада па до ове године глуми Царицу М. Терезију у сценском приказу доласка Марије Терезије у Бјеловар на највећој манифестацији у граду „Терезијани“, те „Царске недјеље“.

Године 1980, с неколицином позоришних заљубљеника оснива садашње „Бјеловарско казалиште“, чија је данас предсједница. У првих пет година постојања позоришта одиграла је главне роле у пет представа које су режирали Влатко Дулић „Журим долази ми моја масерка“ и Нина Клефлин: „Миш у брашну“, „ Норман“ , „Благаваоница“ и „Свом снагом никуда“. У исто вријеме режирала је и неколико пригодних, новогодишњих, представа за дјецу.

Од 2002. почиње се интензивно бавити драмским одгојем дјеце и младих, те режирањем забавно едукативних представа с том популацијом за исто тако младе гледаоце. Улаже пуно у своју едукацију и од тада па до данас похађа разне позоришне семинаре и радионице, те се не либи тражити савјет стручњака када јој је потребан. У свом раду користи литературу за драмски одгој ХЦДО, те осталу нашу и страну драмску литературу. На основу успјешности рада с дјецом и младима ХЦДО додјељује јој звање „ Драмског педагога“. 2008. године Град Бјеловар препознаје велику потребу (дјеце и младих) и изузетну квалитету драмског одгоја дјеце и младих у „Бјеловарском казалишту“ под водством М. М. Фабичевић, те обезбјеђује средства за њен лични доходак из буџета Града Бјеловара од 2009. па на даље. Маја Маргарета Фабичевић примљена је у стални радни однос у „Бјеловарском казалишту“ од 1.2.2009, као умјетничка водитељица. Од тада режирала је тридесетак представа за дјецу, десетак представа за младе и одрасле, те многе сценске приказе, небројене културно умјетничке догађаје у „Бјеловарском казалишту“, у граду Бјеловару и шире. Многе представе освојиле су награде и признања у РХ и шире. Организовала је извођења многих професионалних представа, концерата, промоција, представљања књига и сличних догађаја у Бјеловару, ББЖ и шире. Услијед дугогодишњег квалитетног умјетничког рада 2016. Сабор културе РХ додјељује јој сребрну плакету за изузетна постигнућа у промоцији позоришног аматеризма.

Поводом обиљежавања Дана Града, а на основу одлуке Градског вијећа града Бјеловара, додјељује јој се златна плакета „ГРБ ГРАДА БЈЕЛОВАРА“, као јавно признање за изузетне успјехе на подручју културе и умјетности.

Крајем 2016. године примљена је и у Хрватско друштво драмских умјетника у својству редитеља.

О ПОЗОРИШТУ

„БЈЕЛОВАРСКО КАЗАЛИШТЕ“ основано је 1997. године и од тада кроз забаву и смијех, зној и сузе, створили смо многе представе за све узрасте.

Ми смо многобројна (100-ак чланова) група заљубљеника у позоришну умјетност. Дјелујемо у седам старосних група :МИНИ БЈЕЛОКАЗ 1 и 2, ТИНИ БЈЕЛОКАЗ 1 и 2, БЈЕЛОКАЗ 1 и 2, те најстарија скупина ФОСИЛИ.

Захваљујући Граду Бјеловару налазимо се на адреси Трг Еугена Кватерника 7а, у подруму (атомско склониште Х8).

Неизмјерно смо захвални Граду Бјеловару на свеколикој подршци. Осим што нас новчано подржава, морамо нагласити да бесплатно користимо простор, те нам за многе наша путовања на гостовања и фестивале обезбјеђује превоз.

Већ дуги низ година посебну пажњу поклањамо раду с дјецом и младима. Под водством драмских педагога, дјеца и млади стварају забавне и надасве едукативне представе првенствено за своје вршњаке и за све остале љубитеље позоришне чаролије. За представу с темом против дроге, алкохола и насиља међу младима имамо препоруку Полицијске управе ББЖ и др. Сакомана. Квалитетан драмски одгој получио је задовољством мноштва родитеља и дјеце, данас успјешних младих људи, који се с радошћу сјећају времена проведеног у нашем позоришту. Неки од њих одабрали су то као професију: Горан Смољановић, Матија Јакшековић, Алан Катић, Марио Петрековић, Антонија Путић, Игор Печењев, Иван Ожеговић, Ерна Руднички, Антонио Јакупчевић, Огњен Миловановић…

Јако нам је важна едукација кроз семинаре за водитеље и глумце, драмску литературу ХЦДО, те у нашем раду учествују многи професионални стручњаци као савјетници и ментори.

Сваке сезоне направимо 8 нових представа и понеку обнову.

Сваку представу играмо много пута у нашем граду, жупанији и шире.

Учествујемо на многим фестивалима: дванаест пута на Фестивалу казалишних аматера РХ, Федра у Бугојну БИХ, Витез у БИХ, Линхартово срећање у Постојни Словенија, Арт Атијум у Словачкој, у Постојни у Словенији. Мали и велики БОК у Бјеловару, Мали град Фарос у Старом Граду на Хвару, Каштел Камбеловац,Маска у Дарувару, ФАК у Славонском Броду, те фестивалима у Жупањи, Маслачак у Сиску, Ђурђевцу, Белом Манастиру и Ретковцима.

С многих смо се вратили с наградама и признањима.

С представама „Кукци“ и „Има ли мртвих!?“ представљали смо најбоље од позоришног аматеризма РХ на државним фестивалима у сусједним државама Словенији, БИХ и у Словачкој. У организацији Сабора културе РХ наступили смо, као најбоље позориште, на програму „Разгледница 2“ 28. 10. 2012. у ХНК којем је присуствовао и сам предсједник РХ.

Наравно да смо поносни на успјехе у виду награда, али наш највећи успјех је да дјеца и млади квалитетно проведу своје слободно вријеме у нашем позоришту и данас сутра постану успјешни људи. Дакле, највећа радост нам је заједништво и дружење, а највећа награда аплауз задовољне публике.