Вечерас игра: ТЕАТАР ФЕДРА БУГОЈНО

ВЕЧЕРАС ИГРА

Културни центар, 20:30

Театар ФЕДРА Бугојно

Сезона 2016/2017.

Вахид Дураковић

ПOСЉЕДЊА ПОРОДИЦА

Редитељ: Вахид Дураковић

 Трајање: 65 мин.

 

Играју:

Суад Велагић – Меша

Ермина Мусић – Бехка

Харис Бајрактаревић – Фаре

Ајла Куртовић – Амела

Јасмина Млаћо Дурек – Социјална радница

Самир Нухић – Полицајац

Алмир Мујагић – Сретни човјек

Костим: Ансамбл

Сценографија: Антонио Џолан

Мултимедија – видео и тон: Един Ћатић Бато

Суфлер: Мелиса Агић Сабитовић

О ПРЕДСТАВИ

„Посљедња породица“ је савремена комедија о породици која безуспјешно покушава да преживи на Земљи. Глава породице, отац, спознаје да је разум њихов највећи непријатељ јер човјеку разум служи само да буде неразуман и да се самоуништава. Због похлепе коју у њему узгаја капитализам, разуман човјек само рачуна и због „рачуна“, уз помоћ корумпираног друштва, немилосрдно гази преко других људи али и самог себе, односно својих исконских вриједности.

Емпатија у породици због „рачуна“ не постоји, зато чланови породице раде вјежбе за љубав и сањају о неком другом свијету у свемиру гдје је више љубави од разума. Али, путујући небеским пространствима, они увиђају да је свемир „шупаљ простор“ и да је Земља џеннет/рај који су људи због „рачуна“ оградили сами себи.

О АУТОРУ ТЕКСТА И РЕДИТЕЉУ

Вахид Дураковић је рођен 14.5.1971. године у Бугојну. Пише драме, радио драме, филмске сценарије, приче а понекад и пјесме. За драмско стваралаштво и филмски сценариј добитник сљедећих значајнијих признања:

– Најбољи филмски сценарио „Дједа Мраз у Босни“ у 2013. години – Фондација за кинематографију БиХ.

– Најбоља радио драма 2012. у БиХ – БХ Радио 1 за текст „Страх од сјећања“ (Боја крви и иловаче).

– Треће мјесте за радио драму БиХ 2011. – БХ Радио 1 за текст „Лаж и очи“ (Игра Истине).

– Текст „Боја крви и иловаче“ на конкурсу за екс-Југославију изабран међу три најбоља текста 2010. године – МЕСС и Иницијатива за људска права Београд. Одржано сценско читање текста у ЈДП 2010.

– Аутор текстова и редитељ представа „Шејтански круг“ и „Тамо гдје сунце залази“ које су на 35. и 37. Театарском фестивалу БиХ ФЕДРА Бугојно добиле Награду за најбољу представу у цјелини.

До сада издао двије књиге драма „Шејтански круг & Тамо гдје сунце излази“ и „Боја крви и иловче и друге драме“ и збирку приповијетки „Клетва“. Часопис за театар ТМАЧАРТ из Мостара штампао драму „Шејтански круг“. Драма „Боја крви и иловаче“ 2012. године преведена на пољски језик.

Добитник Награде „Сафет Ћишић“ за најбољег менаџера у култури у БиХ у 2013. години.

Добитник признања World wigwam organization за допринос развоју ликовних, музичких и сценских умјетности у Бугојну и БиХ.

Запослен у ЈУ КСЦ Бугојно гдје обавља функцију директора а уједно је и директор Театарског фестивала БиХ ФЕДРА, Сусрета позоришта/казалишта лутака БиХ и Бугојанског луткарског бијенала (Бијенале југословнеског луткарства).