Veličanstvena Vojna parada „Korak pobjednika“

525052_kolona_ff
BEOGRAD | U Beogradu održana vojna parada „Korak pobjednika“ povodom obilјežavanja 70 godina od oslobođenja Beograda u Drugom svjetskom ratu, kojoj su prisustvovali predsjednik Rusije Vladimir Putin i najviši zvaničnici Srbije i Republike Srpske. Paradi su prisustvovali predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijerka Srpske Želјka Cvijanović.
Uz zvuke „Marša na Drinu“, počasne artilјerijske palјbe i himne Srbije i Rusije predsjednici Putin i Nikolić izašli su na binu ispred Palate „Srbija“, čime je počela vojna parada u Beogradu.
Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je da je zajednička slavna istorija Srbije i Rusije trajna i neraskidiva veza bratstva, prijatelјstva koje je oduvijek bilo, jeste i biće na ponos našim državama i narodima, na dobrobit svakom dobronamjernom čovjeku svijeta.
„Koliko bi nas samo bilo da nije bilo ratova koje mi nismo započinjali“, zapitao je predsjednik Srbije. Obraćajući se visokim zvanicama Ruske Federacije i predstavnicima diplomatskog kora, mnogobrojnim gostima i građanima na Paradi zajedničkih vojnih snaga Srbije i Rusije povodom 70 godina od oslobođenja Beograda, Nikolić je rekao da je Srbija iza sebe zauvijek ostavila ratove.
„Današnja parada je svečan i izuzetno važan trenutak, pokazatelј spremnosti Vojske Srbije, i zajedništva vojske i građana. Danas su pred nama i proizvodi vojne industrije Srbije, srpske pameti i priznate tehnologije, koji su po kvalitetu ravni onima koji dolaze iz najrazvijenih zemalјa“, rekao je predsednik.
Obraćajući se predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu, Nikolić je kazao da se veličina i istinska dobrota čovjeka i naroda vide se u tome kako se ponaša prema slabijima od sebe, kakav je prema onima prema kojima ne mora da bude ni dobar, ni posvećen, kojima ne mora da pomogne, a pomaže uvijek, nesebično i od srca.
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je zajednička obaveza Srbije i Rusije da se sjećaju Drugog svjetskog rata i da se suprotstave pokušajima heroizacije nacista i njihovih pomagača, da ujedine napore da na evropskom kontinentu bude stvorena atmosfera povjerenja i uzajamnog razumijevanja.
„Od sveg srca čestitam građanima Beograda i državlјanima cijele Srbije praznik i želim uspjeha i prosperiteta. Živjela bratska Srbija“, rekao je Putin u obraćanju na Vojnoj paradi. Putin je pred nekoliko hilјada građana, koji su došli da ga pozdrave uzvikujući njegovo ime, podsjetio na zajedničku borbu protiv nacizma u kojoj je SSSR imao gotovu klјučnu ulogu.
On je naveo da Ruse i Srbe sada na ovoj vojnoj paradi ujedinjuju zajednička duboka osjećanja – ponos i srdačna zahvalnost veteranima, te težnja da se bude dostojan njihovih podviga i slave.
U prvoj vojnoj paradi u Beogradu, poslije 29 godina kod Palate „Srbija“ i na Dunavu, učestvovalo je oko četiri i po hilјade pripadnika Vojske Srbije.
Program parade je počeo desantom 30 padobranaca, u širem rejonu spomenika „Večna vatra“, između Bulevara Nikole Tesle i Dunava. Sa državnom i zastavom Vojske Srbije precizno su, iako po kiši, sletjeli u blizini spomenika, praćeni aplauzima brojnih građanina, koji su pratili ovaj veliki događaj.
Nakon toga, uslijedio je svečani defile Vojske Srbije, na čelu sa načelnikom Generalštaba VS, generalom Ljubišom Dikovićem. Ispred Palate „Srbija“ predstavile su se pješadijske i tenkovske jedinice Vojske Srbije, dok su na Dunavu, pripadnici Rječne flotile prikazali svoje umijeće.
Uz motorna i borbena vozila, tenkove, različito artilјerijsko oružje i oružje za podršku Kopnenoj vojsci, Vojska Srbije prikazala je i protivoklopna sredstva, sredstva specijalne namjene za elektronska izviđanja, avione i helikoptere.
Angažovano je više od 300 različitih pokretnih sredstava naoružanja i vojne opreme, a podršku avijaciji Srbije dala je i ruska akrobatska grupa „Striži“.
Za praćenje Putinove posjete Srbiji akreditovano je 1.000 domaćih i stranih novinara iz Srbije, regiona i svijeta, rečeno je u Pres-službi predsjednika Srbije.
Predsjednik Rusije Vladimir Putin stigao je danas poslije 12 časova u Beograd nakon čega je u Palati Srbija u njegovu čast upriličen radni ručak kojem su prisustvovali najviši zvaničnici Srbije i Srpske.
RTRS