Велика Британија након 43 године изашла из ЕУ; Дејвид Камерон подноси оставку?!

765-574-01590a66fc1838ccf62db2ac928f2ed7

ЛОНДОН │ Грађани Велике Британије су, према непотпуним резултатима референдума, одлучили да после 43 године напусте Европску унију, јавио је јутрос БиБиСи.

Према прогнозама Би- Би- Си-а, 52 одсто грађана се изјаснило за излазак из ЕУ, док је 48 било за останак у Унији.

Ројтерс извештава да је, на основу 90 одсто пребројаних гласова, 14.584.000 људи гласало за останак, а 15.705.000 за излазак из Уније.

Називајући овај референдум историјским, ББЦ наводи да су Лондон и шкотска гласали убедљиво за останак у ЕУ, што није био случај са северним делом Енглеске.

Гласачи у Велсу су у великом броју подржали излазак из ЕУ.

Излазност је била висока – 72,2 одсто, саопштила је Изборна комисија, додајући да је важећих листића 33.568.184.

На референдуму у Британији био је регистрован рекордан број људи – 46.499.537, јавио је раније БиБиСи.

БиБиСи наводи да је ово трећи референдум у историји земље.

Дејвид Камерон подноси оставку?!

Енди Коулсон, бивши шеф Камероновог штаба, за „Гардијан“ је изјавио да очекује да премијер понудити своју оставку у наредних неколико сати.

„Мислим да ће Камеронова политичка будућност кренути у том правцу. Не бих волео да се то деси, јер сматрам да тренутно није време за тако важну промену, али тешко да ће се то десити“, рекао је Коулсон.

С друге стране, репортери из штаба Конзервативне партије пренели су да ће и премијер Дејвид Камерон и министар финансија Џорџ Озборн поднети оставке и „отићи достојанствено и подигнуте главе, али не одмах“.

На овај начин се остварило и предвиђање Џулијана Асанжа, оснивача Викиликса, који је у својој онлајн емисији „Брегзит клуб“ синоћ изјавио да су „премијерски дани Дејвида Камерона одбројани“.

Шкоти желе да остану у ЕУ

Реакција шкота је већ стигла. Премијерка Никола Стурџон изјавила је да „шкотска себе види у Европској унији“. Огласили су се и из Северне Ирске, с поруком да је „британска влада изгубила свако право да заступа економске и политичке интересе људи у тој земљи“.

Лидер Партије за независно Уједињено Краљевство Најџел Фараж одржао је победнички говор, иако у том тренутку резултати референдума нису били комплетирани.

„Ако су предвиђања тачна, ово ће бити победа стварних људи, победа обичних људи, победа пристојних људи. Борили смо се против мултинационалиста, против великих банака, против велике политике, против лажи, против корупције и мислим да ће данас вера у нацију победити. Све то смо урадили без борбе, без иједног метка. Надам се да ова побједа обара пропале пројекте и доводи нас до Европе суверених нација које тргују заједно. Нека 23. јун уђе у историју као наш Дан независности“, рекао је Фараж.

Немачки вицеканцелар и лидер Социјалдемократске партије Зигмар Габријел оценио је да је данас „лош дан за Европу“.

„Ово је тужан дан за Европску унију и Уједињено Краљевство“, написао је немачки шеф дипломатије Франк Валтер Штајнмајер.

Ле Пен тражи референдум у Француској

Након изгласаног изласка Британије из Европске уније, спекулације које су ранијих дана стизале из Француске и Холандије све су јаче и све озбиљније. Наиме, тамошњи политичари позивају на Фрегзит односно Негзит.

У Холандији је Герт Вилдерс, лидер странке која је антиевропска, након објављених прелиминарних резултата гласања у Уједињеном Краљевству, послао следећу поруку:

“ Велика Британија прати своју будућност, време је да исто уради и Холандија“.

Марин Ле Пен је нешто раније на Твитеру написала: „Време је за демократију у нашој земљи. И Француска треба да има право избора“.

Британска фунта је већ пала

Неочекивана победа присталица изласка ЕУ изненадила је финасијска тржишта која су у великом паду. Британска фунта је већ пала на најнижи ниво од 1985. године и наставља да пада.

С падом од преко 10 одсто фунта је на 1,33 долара, док је после затварања биралишта с надом победе табора за останак с 1,48 долара порасла на 1,5 долара.

Јапански берзански индекс Никеи 225 је у паду од пет одсто, док је шангајски композитни индекс пао 1,2 одсто, а хонгконгшки Ханг Сенг 4,6 одсто.

Британија је сличан референдум одржала и 1975. године када је 67 одсто грађана гласало за останак те земље у Европској економској заједници.

Агенције/ББЦ