Велика група миграната стигла у прихватни центар у Прешеву

061306
ПРЕШЕВО │ Велика група миграната, која се сукобила са македонском полицијом и проблика кордон, стигла је касно синоћ у Прешево, гдје је смјештена у прихватни центар.

Велика група миграната, која се сукобила са македонском полицијом и проблика кордон, стигла је касно синоћ у Прешево, где је смештена у прихватни центар.

Припадници српске полиције пружили су мигрантима неопходну помоћ у виду хране и воде.

Најмање 10 избјеглица повређено је јуче када је хиљаду њих покушало да пробије блокаду македонске полиције на грчко-македонској граници.

У том налету и гужви многе од избјеглица су се онесвијестили, јавио је Ројтерс наводећи изјаве очевидаца.

Чули су се врисци, а медицински радници су помагали онима који су се онесвијестили или задобили повреде.

До гужве је дошло након што је полиција јуче дозволила да неколико стотина најугроженијих избјеглица уђе у Македонију.

Раније током дана, наиме, стотине избјеглица и миграната пуштено је да уђе у Македонију из Грчке и то само неколико сати након што је полиција покушала да им спријечи пролазак користећи сузавац и шок бомбе.

Македонско Министарство унутрашњих послова је нешто раније саопштило да ће допустити улазак ограниченом броју „угрожених“ миграната.

„Ограниченом броју илегалних миграната који спадају у угрожене категорије је допуштен улазак у Македонију и њима ће бити обезбијеђена помоћ у складу са могућностима државе“, наводи се у саопштењу македонског МУП-а, који није прецизирао које категорије сматрају угроженима.

Мобилне екипе Црвеног крста указале су јуче прву помоћ за око 125 лица међу којима је било и 16 трудница.
РТС