Велике гужве на улазима у БиХ

БАЊАЛУКА │ Велики петак у регији обиљежиле су велике гужве на граничним прелазима. Пред празнични викенд, традиционално велике гужве, још су веће због ригорознијих контрола на границама Шенгена.

Грађани који су на Васкрс или Ускрс путовали из дијаспоре у земље региона, прво су на словеначко-хрватској граници чекали и до пет часова, а онда још бар један, на улазу у БиХ.

Гужва, за сада, није попустила. Колона возила који преко ГП Градишка треба да уђу у БиХ је око три километра. За улазак у БиХ у колони је потребно чекати око сат и по времена. С друге стране, ако идете ка Хрватској, нема задржавања.

Овај дан многи су називали првим правим тестом нових мјера контроле граница које су за земље Шенгена стигле по налогу из Брисела. С обзиром на велике гужве и незадовољство путника грађани ће тешко нове мјере оцијенити пролазном оцјеном, чак иако су уведене како би додатно осигурале Европу од терориста.

Много чекања, нервозе, данас и врућине – саставило се у километарским колонама грађана који су на пут пошли углавном с једним циљем – да празнике проведу код куће…. Младен Вујиновић.

Колоне возила, гужва и велика нервоза – те ријечи најбоље описују данашњи дан на граничним прелазима. Они који су за продужени викенд планирали путовање, добар дио дана провели су у колонама.

Прави саобраћајни хаос забиљежен је на готово свим граничним прелазима с Хрватском. Ригорозније контроле граница по налогу из Брисела, очекивано, створиле су огромне гужве.

На граничном прелазу Брод колоне су и даље километарске, а чека се минимално сат времена.

Нису само границе ка Европи данас биле преоптерећене. И на Граничном прелазу Рача у колонама се чекало по неколико сати.

Пут се наручито смучио онима на граничном прелазу Брегана. У колони, на тренутке дугачкој и до 10 километара на прелазак границе чекало се преко пет часова.

И док су Хрвати планирали да обуставе накратко примјену нових мјера контроле граница, Словенци су из страха да не буду искључени из Шенгена одлучили да проводе налог из Брисела. Таква одлука створила је саобраћајни чеп који траје данима, а који је данас био на врхунцу.

Осим огромних саобраћајних гужви, нова европска правила донијела су и велике економске губитке.

Први тест нова директива из Брисела чини се није положила. Ипак, нервозу и незадовољство дијелом ублажава чињеница да је, макар и кроз гужву, то једини пут до куће.

РТРС