Велики подстрек за пчеларе почетнике: ПОДИЈЕЉЕНО ЈОШ 20 ПЧЕЛАРСКИХ ПАКЕТА

ТРЕБИЊЕ │ Аграрни фонд Града Требиња данас је подијелио пчеларске пакете за 20 пчелара почетника који су чланови удружења и јавили су се на јавни позив.

Веселин Дутина, директор Аграрног фонда, истиче да је ово осми јавни позив који су расписали ове године за помоћ пчеларима.

„У прољетној сезони смо подијелили 20 пакета, сада још ових 20, дакле укупно 40, за шта је Аграрни фонд и Град Требиње издвојио укупно 23.000 марака”, навео је Дутина .

Он је рекао да пчеларски комплет садржи подњачу, двије коцке, рамове, сатне основе, хранилицу и поклопац, све што је основа кошнице, те да је сваки пчелар добио по пет кошница.

„Аграрни фонд је уз подршку градоначелника препознао проблеме у пољопривреди и одлучили смо се да наредних година више улажемо у тај сектор како би кроз развој пољопривреде подржали и развој туризма“, истакао је Дутина, додајући да је њихов циљ да се у требињских угоститељским, прехрамбеним и другим објектима продају искључиво домаћи производи.

Градоначелник Требиња Лука Петровић је пожелио пчеларима сретан почетак овог посла истакавши да је ово за њих велики подстрек.

„Ово ће људи користити за своје потребе, да се развијају. Они ће у Аграрном фонду имати и стручну помоћ стручњака, који ће упутити наше пчеларе да праве чист и квалитетан мед, а већ имамо потврде из Италије да је наш мед најквалиететнији на Балкану“, истакао је Петровић.

Он је навео да ће ускоро бити набављено и неколико спацијализованих машина које ће паковати херцеговачки мед у мање посуде и кесе, а које ће се користити у требињским хотелима и угоститељским објектима.

Петровић је додао да ће за неколико мјесеци набавити и 50 уређаја за паковање свих производа који се на природан начин праве у Требињу, попут домаћих сокова, џемова, смрзнутог воћа и кромпира.

Нама је у инетересу да брендирамо Требиње са домаћим производима. Ово је велика помоћ за развој туризма у нашем граду”, навео је Петровић.

Истакао је да ће сваки пројекат који Аграрни фонд буде препознао као квалитетан у разговору са грађанима, Град Требиње финансијски подржати.

Милорад Бјелица је пчелар почетник који има пет кошница. Пресрећан је што је добио ову помоћ.

„Хвала Аграрном фонду и Граду Требињу на овој помоћи. Много ми значи посебно што сам на почетку. Тек сам почео па видјећемо како ће ићи“, рекао је Бјелица.

Душан Поповић је млад пчелар који је одлучио да се пчеларством бави из љубави.

„Као почетнику ова помоћ ми много значи.Ово ми је прва донација и много сам захвалан. Имам неколико кошница, надам се проширењу“, рекао је Поповић.

Д.Р.