crkva u hrupjelima.jpg (917 KB)

Иако је протекло тек нешто више од деценије откако је на старој аустроугарској кули у Хрупјелима подигнут храм посвећен Светим архангелима, цркви су већ неопходни озбиљни санациони радови.

Складно срасла са својим посве необичним „постаментом“, црква љепотом архитектуре и данас мами и награђује сваки залутали поглед из града на узвишење у Хрупјелима. Али тако је само док је ближе не упознате.

Унутра би посјетиоце непријатно изненадио призор – црнило на зидовима нагрижених влагом, а за вријеме кише - посуде распоређене свуд по поду храма да сакупљају воду коју пропусти већ добрано начета кровна конструкција...

„Црква данас не само да влажи - него буквало прокишњава. То омета богослужења и даље оштећује објекат. Још приликом градње дошло је до неких пропуста, нарочито у завршним радовима и кровном покривачу. А уздигнута позиција, изложена јаким вјетровима и кишама, додатно је утицала на стање грађевине. Са једног звоника је прије неколико година вјетар употпуности скинуо кров а оштећен је и кров на главној куполи. Поред тога, постоје недостаци у самом покривању па постоји опасност да ће једном вјетар дигнути комплетан кровни лим“, каже нам мјесни парох (5. требињске парохије) Велимир Ковач.

Отац Велимир каже да се у хрупјелској цркви већ више од деценије недељом и празником одвија богослужени живот иако грађевински никад није ни завршена употпуности. Радови на околном уређењу, на примјер, никад нису дошли на ред. Данас ипак имају прешнијих брига...

„Неопходно је почети од крова и прозора гдје највише вода улази у храм. На основу налаза стручних лица, дошли смо до закључка да је неопходно потпуно промијенити лим на цркви. Вјероватно ће морати да се мијења и кровна подконструкција. Колико је оштећена, не можемо знати док не скинемо постојећи лим...“

IMG-92f30eacc82b14d6fd2f2a6718904288-V.jpg (565 KB)

Процијењена вриједост санционих радова је око 150.000 марака а обухвата замјену крова, отвора и санације оштећења од влаге у унутрашњости објекта. Обнова неће бити јефтина, како појашњава отац Велимир, у првом реду због цијене бакарног лима, на чији набавку и уградњу се односи највећи дио потребне инвестиције.

Парохијани ипак нису сједали скрштених руку. Нови црквени одбор недавно је покренуо акцију прикупљања средстава да се ураде неопходне санације и заустави пропадање. И кад се кућа обнавља, каже отац Велимир, ред је да укућани први засучу рукаве.

„Сматрали смо да је и овдје ред да прво почнемо од себе. Да ми прво покажемо вољу и жељу да нам је стало, а тек онда можемо помоћ тражити и од осталих ако се испостави да нисмо све сами у стању да завршимо. Тако да смо иницијалну подршку добили од епархије, прво благослав владике Димитрија а потом и донацију за радове. Затим су чланови црквеног одбора, заједно са својим пријатељима скупили око 30.000 марака. То је заиста значајан износ, за који смо купили више од половине потребног лима. Остатак новца ћемо прикупљати у нашој парохији, која обухвата Хрупјела и дио Винограда. Црквени одбор ће организовати тимове који ће у првој половини фебруара обићи све куће наше парохије – и свако ко жели и колико је у могућности моћи ће да учествује у обнови. А за оне који изразе жељу да помогну неком већом сумом биће организована и донаторска вечера крајем фебруара. Потом ћемо видјети гдје смо са новцем и колико га је још потребно – па ћемо, ако буде потребно, даље ширити круг: донторском вечером за градске привреднике и и представнике јавних предузећа. Од Градске управе и Електропривреде већ имамо обећање да ће нам помоћи“, истиче парох Ковач.

IMG-d77276048c14dbeee2ca89e834d9048c-V.jpg (199 KB)

Више од деценије у цркви у Хрупјелима одвија се редован богослужбени живот

Као и сваки други, и овај храм се у првом реду обнавља зарад литугијских сабрања и на духовну ползу парохијана, али ни широј заједници, сматра отац Велимир, не би требало да буде свеједно у каквом је стању један јавни објекат који доминира панорамом туристичког града.

„Црква је на тако истакнутом мјесту да привлачи људе и љети све око цркве врви од туриста. А није баш у репрезентативном стању да би била дио туристичке понуде. У интересу је града, читаве заједице а не само наше парохије да она засија у својој пуној љепоти“, каже хрупјелски парох.

Најпосле, подсјећа и на њену архитектонску вриједност: црква је дјело нашег познатог архитекте Предрага Ристића, који је пројектовао неке од најљепших наших храмова новијег времена – попут Херцеговачке Грачанице, цркве у Пребиловцима или храма у Гацку...