28. јун: У Требињу је потврђен нови случај инфекције вирусом корона. Укупан број заражених је 34, од којих је 22 изијечено, а једна особа преминула.

korona-trebinje.jpg (162 KB)

¤ ¤ ¤

У Републици Српској укинуто је ограничење кретања, односно полицијски час. И даље је обавезно ношење заштиних маски на отвореном и држање дистанце.

Народна скупштина донијела је одлуку о укидању ванредног стања, које је било уведено због епидемије вирусом корона. Ова одлука ступа на снагу наредног дана од објављивања у "Службеном гласнику Републике Српске".

¤ ¤ ¤

Републички штаб за ванредне ситуације донио је закључак којим мјера кућне изолације од 14 дана за све грађане који уђу у Републику Српску престаје да важи.

¤ ¤ ¤

Републички штаб за ванредне ситуације донио је Закључак о спровођењу мјера заштите у заједници против вируса корона према којем грађани у затвореном простору више нису обавезни да од заштитне опреме носе рукавице, с тим што је ношење маске и даље обавезно.

На снази и даље забрана окупљања у групама већим од 50 лица. Обавезују се грађани да се на отвореном простору придржавају заштитне мјере физичког растојања од два метра, уз обавезу коришћења заштитне маске.

¤ ¤ ¤

Републички штаб за ванредне ситуације донио је одлуку да се лицима старијим од 65 година укида ограничење кретања у Републици Српској.

¤ ¤ ¤

З А К Љ У Ч А К о обавезном спровођењу мјера за реаговање на појаву болести изазване новим вирусом корона (COVID-19) у граду Требињу ОПШИРНИЈЕ

¤ ¤ ¤

Од 11. маја биће дозвољен рад, уз поштивање прописаних мјера, фризерских и козметичких салона, кафића, роштиљница, јавног превоза лица на подручним и републичиким аутобуским линијама, установа предшколског образовања, приватних стоматолошких ординација, фитнес-центара, ауто-школа, ресторана, приређивача игара на срећу и теретана на отвореном. Није дата сагласност за рад хотела и хостела, биоскопа и позоришта, дјечијих играоница, као и професионалних спортских колектива.

¤ ¤ ¤

Одлуком Републичког штаба за ванредне ситуације, ограничење кретања од 7. маја биће на снази свакодневно од 22.00 до 5.00 часова. Лица старија од 65 година могу се свакодневно кретати ван куће у периоду од 7.00 до 13 часова. Такође, на отвореним јавним мјестима више нису потребне заштитне рукавице, док на снази и даље остаје обавеза ношења маски. Уредбом са законском снагом прописана је новчана казна од 100 КМ до 300 КМ за физичка лица која не поштују мјеру коришћења личне заштитне опреме.

¤ ¤ ¤

Градска пијаца у Требињу почела је са радом - али само за продају домаћих производа. Радно вријеме биће од 8 до 14 часова. Приликом постављања столова потребно је водити рачуна о социјалној дистанци, а обавезно је ношење маски и рукавица, како за продавце тако и за купце.

¤ ¤ ¤

У Републици Српској 4. маја почињу са радом тржни центри и сточне пијаце. У тржним центрима, чије је радно вријеме од 7.00 до 19.00 часова, и даље је забрањен рад дјечијих играоница, угоститељских објеката и биоскопа, док остали субјекти могу да раде. У тржним центрима је забрањено пробавање одјеће у кабинама, а продавцима је дат налог да омогуће замјену робе уколико она не одговара купцима. Сточне пијаце могу радити у периоду од 6.00 до 13.00 часова уз контролисан број корисника. Републички штаб је дао налог болницама у Српској да омогуће рад специјалистичке и субспецијалистичке амбуланте са око 50 одсто капацитета у односу на претходни период и у складу са приоритетима.

¤ ¤ ¤

Од 28. априла могу да почну са радом услужне радње /аутопраонице, вулканизери, аутомеханичарске радње, праонице тепиха, хемијске чистионице.../, радње са информатичком и телекомуникационом опремом, салони намјештаја, друге занатско предузетничке радње, осим фризерских салона, те музеји и библиотеке, са радним временом од 7.00 до 19.00 часова. Шалтер сале и матичне службе у локалним заједницама почеће са радом у радном времену од 7.00 до 15.00 часова. Омогућиће се, уз поштовање свих превентивних мјера, рад кухиња и доставе хране и пића из угоститељских објеката, као и шалтерска продаја хране и пића без могућности конзумирања унутар и испред тих објеката.

¤ ¤ ¤

distanca.jpg (186 KB)

 

¤ ¤ ¤

Дозвољен је рад трговинама бијелом техником, водоматеријалом и санитаријама, грађевинским материјалом, ауто дијеловима, дијеловима за пољопривредне машине, електро-материјалом, керамике, боја и лакова - у периоду од 7.00 до 15.00 часова радним даном и суботом.

¤ ¤ ¤

unnamed.jpg (323 KB)

С обзиром на новонасталу ситуацију у Републици Српској услијед пандемије вируса корона, позивамо грађане да пријаве све нерегуларности и кршење издатих мјера републичког и градског штаба за ванредне ситуације - и то посебно:

  • Пријавите лица која су дошла из иностранства и градова у којима су потврђени случајеви обољелих од вируса корона и
  • Лица која крше изречену мјеру изолације.

На тај начин помажете надлежним институцијама у борби против вируса корона.

Контакт телефон: 121

Имејл: [email protected] или [email protected]

Град Требиње

¤ ¤ ¤

ПРЕПОРУКЕ ГРАЂАНИМА у превенцији вируса корона (ВИДЕО)

¤ ¤ ¤

saborni hram trebinje (5).jpg (196 KB)

Епархија ЗХиП - Саучешће изјављивати без физичког додира, послије сахране без ручка. ОПШИРНИЈЕ

¤ ¤ ¤

Епархија захумско-херцеговачка и приморска позвала је вјернике да породичну крсну славу, због новонастале ситуације са пандемијом вируса корона, прослављају само у кругу своје уже породице, те да се уздрже од одлазака у госте на славу. ОПШИРНИЈЕ

¤ ¤ ¤

ПСИХОЛОШКА ПОДРШКА путем телефона

profimedia-0002850996_1000x0.jpg (61 KB)

Градски Штаб за ванредне ситуације ангажовао је стручњаке који ће свим грађанима којима је то потребно понудити психолошку подршку путем телефона. ОПШИРНИЈЕ

Контакт бројеви за психолошку подршку, сваким радним даном, су:

-од 7.00 до 14.00 часова – 059/240-677

-од 14.00 до 20.00 часова – 059/225-476

Викендом од 9 до 17 часова -  065/787-205

uputstvo.jpg (261 KB)