Начелник билећке општине Миљан Алексић рекао је за Срну да су у току преговори са Фабриком "Јумко" из Врања о отварању погона у Билећи у којем постоји могућност да буде запослено 300 радника.

Алексић је нагласио да је ријеч о пројекту сарадње Владе Србије са Републиком Српском и напоменуо да "Јумко" има подстицаје од Владе Србије.

"Прије неколико дана почели смо преговоре са њима. Ових дана треба да дође директор и неко из Владе Србије да видимо шта се може урадити. Оптимиста сам да би могао бити покренут текстилни погон те фабрике у Билећи", каже Алексић.

Он је рекао да у Билећи сада постоји потражња за радном снагом, те да је, уколико је неко заинтересован да ради, посао могуће наћи код више послодаваца.

Алексић је истакао да Мљекара "Пађени" ради у пуном капацитету и проширује производњу, те да Фабрика за производњу цементних производа "Хенкел" запошљава двадесетак радника, да производња иде добро, а палте су редовне.

"Грађевинске фирме са подручја Билеће `Херц градња` и `Конструктор инжињеринг`, такође, скоро свакодневно расписују конкурсе, траже се бравари, вариоци, тесари, возачи... Ко жели да ради, он посла може наћи", тврди Алексић.

Говорећи о пројектима који су обећани у предизборној кампањи, начелник општине Билећа као веома значајан истакао је пројекат изградње водовода у билећком селу Баљци, чија реализација је у току.

"Недавно је озваничен почетак извођења прве фазе изградње водовода у овом селу, за који је 600.000 КМ донирала Влада Србије, а 200.000 КМ Влада Републике Српске. Та фаза ће ускоро бити завршена. Општина ће у овај пројекат уложити 200.000 КМ да се заврши и секундарна мрежа и да вода дође до сваке куће", истакао је Алексић.

Он је рекао да је у току реконструкција водоводне и канализационе мреже.

"Билећа је сада велика грађевина, ради се реконструкција водоводне и канализационе мреже, што није рађено још од Аустроугарске. За прву фазу овог пројекта кредитним задужењем обезбиједили смо четири милиона КМ, а мислим да Влада Републике Српске треба да одобри два милиона", појаснио је Алексић.

Он је изразио наду да ће ускоро почети асфалтирање главне улице у Билећи и да ће све улице које су сада прекопане бити пресвучене новим асфалтом.

Алексић је рекао да је планирано да, након асфалтирања, буде замијењена и комплетна расвјета у главној улици.

Начелник општине рекао је да се у Билећи посебно водило рачуна о социјалним проблемима и запошљавању чланова породица погинулих бораца.

"Скоро из сваке породице погинулих бораца запослен је понеко, ако не сваки члан или дијете погинулог борца", навео је Алексић.

Он је истакао да је заједничким пројектом општина Билећа и Никшић, у који је уложено 300.000 КМ, прошле године 35 домаћинстава села Влахиња и Коравлица на граници са Црном Гором добило воду.

"Преговарамо смо са општином Гацко да у сарадњи са њима и билећка села Мека Груда и Корита добију воду. Настојаћемо да и преостала села у којима још није ријешено водоснабдијевање буду прикључени на водоводну мрежу", додао је Алексић.

Говорећи о пројектима који још нису реализовани, Алексић је изразио очекивање да би ускоро требало да покрене производњу фабрика "Ковница" за производњу прстенова, лежајева за теретна возила.

"Колико ја сазнајем, власник тренутно има проблеме у матичној фирми, али има назнака да би ових дана требало да дође да покрене производњу", наводи Алексић.

Када је ријеч о подршци пољопривредницима, Алексић напомиње да локална управа даје подстицаје за пољопривредне произвођаче са подручја Билеће, нарочито за пољопривреднике који се баве сточарством и производњом млијека.

Он је нагласио да је Билећко језеро значајан туристички и привредни потенцијал општине и оцијенио да Билећа, која има конструкцију града, уз развојне пројекте, има предиспозиције за просперитет.

Срна