vucic-putin.jpg (133 KB)

Србија без обзира што се налази на европском путу неће смањивати обим сарадње, ни бити мањи пријатељ Русији упркос притисцима, изјавио је данас предсједник Србије Александар Вучић.

- Ми ћемо наше пријатељство да гајимо, блискост да чувамо, братство да баштинимо. То нам нико не може одузети, без обзира колики притисци били - рекао је Вучић послије састанка са руским предсједником Владимиром Путином.

Он је на конференцији за новинаре са Путином рекао да су имали веома добре и садржајне разговоре, те захвалио руском предсједнику на свему што ради за Србију.

- Сматрамо да је 1999. године одлучивао Путин у Русији да не бисмо били ни бомбардовани /од стране НАТО/. Такође, никада не можемо да заборавимо 2015. годину када нас је Путин спасио жига срамоте који био на нашем челу уколико бисмо били проглашени геноцидним народом у Савету безбедности УН - рекао је Вучић.

Он је захвалио Путину за допринос развоју односа двије државе у свим сферама и што поштује независност Србије и право да сама доноси одлуке.

Вучић је навео да је Путину предао писмо Његове светости патријарха српског Иринеја, додавши да је једна од тема разговора била и завршетак Храма Светог Саве на Врачару, што би могло бити готово идуће године, те да ће руски предсједник тада доћи у Београд.

Он је поновио да Београд рачуна на подршку Русије у свим међународним организацијама, али и да Москва рачуна на подршку Србије.

- Не постоји документ за који би Русија гласала против интереса Србије и обрнуто - нагласио је Вучић и захвалио Москви што подржава међународно право, као и због сталне и чврсте подршке када је ријеч о Косову и Метохији.

Вучић је истакао да је добио увјеравања Путина да ће Србија моћи да купи додатне количине руског гаса и да са извјесношћу може да очекује први и други квартал наредне године.