J32A9218_resized_20240517_102000136.JPG (377 KB)

У оквиру недјеље Црвеног крста, данас је требињска организација Црвеног крста, у сарадњи са Удружењем дијабетичара, организовала бесплатно мјерење шећера у крви за грађане нашег града.

Секретар требињског ЦК Марица Томовић каже да је ово традиционална акција.

"Надам се да ће што више људи доћи да измјере шећер. Јер је корисно да мјеримо основне параметре да би на вријеме реаговали", каже Томовић.

Нада Биједић, испред Удружења дијабетичара се увијек радо одазива на овакве акције, а са овим удружењем и са Домом здравља Требиње, улаже велики труд да би допрло до свијести грађана колико је важно мјерити шећер у крви.

"Планирамо да направимо један стални штанд који ће бити на Тргу Слободе јер је број људи са дијабетесом у порасту. То је забрињавајуће. Ево недавно смо од измјерених 100 имали 38 повишених вриједности које смо упутили у амбуланте Породичне медицине како би се утврдила дијагностика. Ти пацијенти су добили и тракице, апарате, едуковани су, посавјетовати а од стране љекара добили терапију", каже Биједић и додаје да се са повишеним шећером може квалитетно живјети ако се довољно образујемо, бавимо физичком активношћу, користимо квалитетну исхрану.

Она препоручује бар 30 минута дневно физичке активности без конзумирања алкохола и цигарета.

Наравно, постоје хроничне компликације дијабетеса које су заиста тешке, он може бити тихи убица и високе гликемије уништавају наше ћелије па је зато изузетно важно стално апеловати на редовну контролу јер када се на вријеме открије, све је много лакше.