БИЛЕЋА │ Од једне идеје о сакупљању чепова, a  у жељи да се пренесе снажна порука колико нам је наша планета важна, и једног пројекта којим се ученици мотивишу и уче другарству и заједничком раду, до једне велике акције у којој су становници Билеће сложно укључени, није прошла ни једна календарска година. 20. априла 2018. ученици ОШ „Петар II Петровић Његош“ из Билеће кренули су у акцију сакупљања рециклажног материјала. И од тада, предузеће „Дуга“ Биограци четири пута одвозила је папир и ПЕТ амбалажу.

Ученици V2, VI2, VII1 и VII2 одјељења прикупљањем и продајом рециклажног материјала сакупљају новац за екскурзију.

Како ученици кажу, новац је у овој причи у другом плану, јер осјећај да су дио неке велике акције и заједничког рада у њима буди посебна осјећања.

„Срећна сам када заједно сакупљамо материјал за рециклажу. Подржавају нас и родитељи, рођаци и комшије, и ми смо им због тога захвални. Посебно нас мотивише дружење и то што схватамо да тако чистимо нашу околину и природу“, каже ученица VII2 Вања Радовановић.

Иницијатор ове акције разредни старјешина VII2 одјељења Мирјана Албијанић рекла је да је и више него задовољна пројектом, јер свакодневно добијају подршку од приватних предузећа и фирми које одвајајући отпад подржавају акцију.

„Искрено се захваљујемо онима који нас подржавају, али морам нагласити да посебну захвалност дугујемо Ауто салону „Шестовац“. Поред тога што за нас одвајају отпадни материјал, они нам добровољно довозе и прикупљени отпад за рециклажу од других фирми“, рекла је Мирјана Албијанић.

Албијанић је истакла да у најави имају сарадњу са општином, те да се нада да ће успостављањем те сарадње ова акција бити подигнута на још већи ниво.

Сви заинтересовани могу се прикључити овој великој и прије свега корисној еколошкој акцији.

Радио Билећа